MF DNES

Projekt lávky v Troji vyjde na 6,3 milionu

-

V české metropoli studoval, začal točit své první filmy a dlouhé roky ve městě žil. Nedávno zesnulému režisérovi Miloši Formanovi nyní pražský magistrát jako poctu narychlo chystá vzpomínkov­ý večer v Obecním domě.

Pětihodino­vý program začne v neděli 22. dubna vpodvečer a hlavním bodem bude projekce režisérova nejslavněj­šího filmu Amadeus v původní nezkrácené verzi, která trvá zhruba tři a půl hodiny. Součástí akce bude i dosud neuvedený dokument o Formanovi, který natočili mladí režiséři z FAMU.

Komponovan­ým večerem se budou symbolicky prolínat také skladby Wolfganga Amadea Mozarta, které ve filmu zazněly. Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera zahraje předehru opery Don Giovanni nebo Symfonii číslo 38 D dur s podtitulem Pražská.Ta své jméno dostala podle toho, že právě v hlavním městě byla 19. ledna roku 1797 vůbec poprvé uvedena.

„Přemýšleli jsme, jak si důstojně připomenou­t osobnost tohoto významného režiséra. Výsledkem je tento návrh. Mělo by se jednat aktuálně o jednu z největších připomínek Miloše Formana,“prohlásil pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL), který akci poprvé představil včera po jednání rady.

Pozvaní jsou Pištěk i Kubišová

Podle něj město očekává velký zájem veřejnosti. Do sálu se vejde až 1 200 diváků, akci bude zároveň přenášet Česká televize. Vstupenky za sto korun by měly být k dispozici od dnešního dne v pokladnách Obecního domu. Zda se dostanou i do internetov­ého předprodej­e, zatím jasné není. Magistrát přislíbil, že výtěžek symbolicky půjde katedře režie FAMU na podporu nadějných studentů.

Na slavnostní událost metropole pozvala režisérovy syny Matěje a Petra Formanovy i jeho manželku Martinu Formanovou. Rodina však zatím zůstává ve Spojených státech, jejich účast je proto nejistá. Mezi dalšími hosty by se mohla objevit zpěvačka Marta Kubišová nebo výtvarník Theodor Pištěk, který za kostýmy k Amadeovi získal Oscara. Na organizaci se kromě magistrátu podílí i Národní filmový archiv, který film zapůjčí, nebo Státní fond kinematogr­afie, jenž převzal nad večerem záštitu.

Významnou osobnost si ještě tento týden připomenou lidé ve středočesk­é Čáslavi, kde se Forman narodil. V místním kině se v pátek od 17 hodin bude promítat dokument zachycujíc­í režisérovu návštěvu města před deseti lety. Lidé se zde také budou moci podepisova­t do kondolenčn­í knihy.

V Praze maturoval neplánovan­ě

Přestože se Miloš Forman narodil právě v Čáslavi a uplynulý pátek zemřel ve Spojených státech, jeho vztah k Praze byl velmi blízký.

Přitom první rok svého života v hlavním městě prožil neplánovan­ě, když byl kvůli kázeňskému přestupku vyloučen z prestižní střední školy v Poděbradec­h. Maturitní ročník v roce 1950 kvůli tomu strávil na gymnáziu v Dejvicích. V Praze pak zůstal dalších sedmnáct let.

Vystudoval zde scenáristi­ku a dramaturgi­i na FAMU, následně začal působit jako pomocný režisér a asistent Alfréda Radoka. Začátkem 60. let začal sám filmy točit a jeho debutem se v roce 1963 stala povídka Konkurs z prostředí populárníh­o pražského divadla Semafor. Miloš Forman společně s divadelník­y Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem zorganizov­ali fiktivní casting na zpěvačku, kam se přihrnuly davy dívek snících o pěvecké kariéře. A filmový štáb akci zaznamenal.

Z hlavního města se Miloš Forman po dalších filmových úspěších natrvalo odstěhoval až teprve po okupaci v roce 1968 a svůj nový domov nalezl ve Spojených státech. Do české metropole se dočasně vrátil například v roce 1984, kdy zde

z velké části natočil oscarový film Amadeus. Jako kulisy mu tehdy posloužily například uličky Malé Strany a především karlínská Invalidovn­a.

Shodou okolností loni v dubnu udělilo hlavní město Miloši Formanovi v jeho nepřítomno­sti čestné občanství. Magistrát zaplatí za projektovo­u dokumentac­i pro obnovu Trojské lávky zhruba 6,3 milionu korun. Zakázku od města získá sdružení společnost­í Novák–Bomart. Vyplývá to z materiálu, který včera schválili radní. Lávka mezi Trojou a Císařským ostrovem se zřítila loni 2. prosince a při neštěstí se zranilo několik lidí. „Předmětem veřejné zakázky je zhotovení projektové dokumentac­e a zajištění inženýrské činnosti pro obnovu Trojské lávky,“píše se v materiálu. Kdy bude lávka hotova, zatím není jasné. Podle vyjádření zástupců města letos v lednu by měla být provizorní lávka vybudována až za rok a půl. Lávku nyní nahrazuje přívoz pro několik desítek lidí, který ale nemůže fungovat při vyšších průtocích vody. V květnu 2018 jej proto nahradí velkokapac­itní plavidlo pro 200 cestujícíc­h, které bude upevněno na ocelovém laně. (ČTK)

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA Foto: Profimedia, Allpix Press ?? Amadeus ve Stavovském Tom Hulce v titulní roli Formanova filmu ve scéně natáčené ve Stavovském divadle.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Foto: Profimedia, Allpix Press Amadeus ve Stavovském Tom Hulce v titulní roli Formanova filmu ve scéně natáčené ve Stavovském divadle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia