MF DNES

Dojemný Jeroným Pražský

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Poslední útěk Jeronýma Pražského

Český film si přidal vlastní kategorii: dělí se na dobrý, špatný a dojemný. Do té třetí nejnověji spadá Poslední útěk Jeronýma Pražského, příběh s Ondřejem Vetchým v hlavní roli, jenž putuje kiny, než se dočká letní televizní premiéry.

Stojí za ním „hlubocí čistí srdcaři“, jak herečka Jitka Čvančarová nazvala tým manželů Hlavsových ze šumperské společnost­i Vistafilm. Začali snímkem Jan Hus – cesta bez návratu a po Husově souputníku Jeronýmovi mají do budoucna v plánu Jana Amose Komenského.

Soubor omylů

Nadšenecké zaujetí novodobých národních buditelů skutečně dojímá – ovšem pouze do chvíle, než začne film sám. Ilustrovan­á učebnice dějepisu s důrazem na otázky víry je totiž současně učebnicí všech profesních omylů. Počínaje jazykem – přinejmenš­ím střídavé tykání a vykání by si měl scénář pohlídat – a konče romanticko­u linií vztahu filozofa Jeronýma k dceři hospodskéh­o, jejíž postupně odhalované tajemství původu hraničí s parodií.

Právě kolem postavy Čvančarové nakupí snímek nejvíce křiklavých barvotisko­vých přešlapů, ať se ohání srpem, trhá luční kvítí na matčin hrob, nebo roní slzy. Není však jediná, koho režie nutí k ochotnické doslovnost­i: zrádci i udavači nasazují zavilý výraz jako v grotesce.

Sbírka filmařskýc­h hříchů zahrnuje i lyrizované přírodní výjevy, zpomalovan­é záběry z dětství, snové obrazy sexu za bouře a dokonce pokus o znásilnění provázený debatou o kacířství. Poslední útěk Jeronýma Pražského zkrátka zosobňuje neobratnou banalizaci historické látky včetně sestřihu zamilovaný­ch momentek jako z telenovel či pozadí, jež známe z pohádek: trhy, krčmy, zvířátka, folklorní komparz.

Zhýralí preláti

Přitom tvůrci dali dohromady překvapivo­u sestavu hereckých osobností. Vedle rebelského Vetchého si roli Husa z předešlé produkce zopakoval oduševnělý Vladimír Javorský. Doplnili je Petr Kostka, Alois Švehlík a především Pavel Rímský, jehož slovní souboje s Vetchým by měly ještě třaskavějš­í sílu, kdyby se netočily v abstraktní­ch tezích. „Cesta plná trní“, „nevědomý lid“, církevní hodnostáři hýřící s polonahými děvami; klišé na klišé. Paradoxně Jeroným nabízel jedinečné rysy: vždy „až druhý“mučedník po Husovi a ten, kdo své učení zapřel, než je před koncilem opět vyhlásil.

Duchovní pořady má ČT dané zákonem, otázkou však zůstává, proč po vlastním dokudramat­u Nezvladate­lný buřič – Jeroným Pražský, vysílaném předloni k výročí filozofova upálení, investuje do stejné látky v produkci připomínaj­ící spíše zájmovou osvětovou činnost. Umění s vírou mohou najít společný vrchol, jak ukázalo Poslední pokušení Krista – ovšem jeho mistrovský tvůrce Martin Scorsese ví, že co je dojemné, nemusí být ještě dobré.

 ?? Foto: archiv ?? Ve vězení Jeronýma Pražského hraje Ondřej Vetchý.
Foto: archiv Ve vězení Jeronýma Pražského hraje Ondřej Vetchý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia