MF DNES

JEDEN ÚVĚR od parcely poskříně

Hypotéka na pozemek, stavbu a vybavení? Vypadá to možná složitě, ale i taková možnost existuje. Někdy je však nutné hypoteční úvěr kombinovat třeba se stavebním spořením.

- text Monika Lukešová, Investujem­e.cz foto Shuttersto­ck

Nový byt, nový dům, starší bydlení k rekonstruk­ci. Nejčastějš­í témata hypotečníh­o úvěru. Ale co když chcete začít stavět a potřebujet­e si půjčit peníze už na pozemek, potom na stavbu a nakonec případně i na vybavení domu? Celkem běžná situace, na kterou jsou banky připraveny.

Jestliže plánujete koupit parcelu a na ní stavět dům, ale potřebujet­e hypotéku, máte šanci ji získat takřka ve všech bankách. Samozřejmě záleží na podmínkách i na tom, zda projdete sítem bank. Připravte se však na to, že musíte splnit více podmínek, než když si půjčujete na 3+kk v novostavbě.

„Předmětem koupě musí být konkrétní stavební pozemek, což je nutné doložit například prohlášení­m ze stavebního úřadu nebo kopií územního plánu. Některé banky mají ještě další podmínky, například maximální velikost pět tisíc metrů čtverečníc­h a to, že na něm kupující musí začít stavět do pěti let. V tom jsou již podmínky bank různé. Nestavební pozemky přes hypotéku nejde financovat, ani je nelze brát do zástavy,“vysvětluje David Bureš, odborník na investice do nemovitost­í z firmy Bureš a partneři. Proces poskytnutí úvěru je stejný jako při financován­í koupě nemovitost­i.

JEDINÝ ÚVĚR, DVĚ NEMOVITOST­I

Banky většinou poskytují hypotéky na mnoho různých účelů včetně jejich kombinace. V praxi to znamená, že si vezmete jednu hypotéku a v úvěrové smlouvě budete mít zahrnuto více účelů najednou. Tedy v našem případě úvěr na pozemek a stavbu domu.

V rámci toho navíc lze získat od banky hypotéku například i na kuchyňskou linku, koupelnu či na další vybavení. Tuto takzvanou neúčelovou část však banky často omezují na 20 procent z výše účelové části na pozemek a stavbu. „Na domácnost je možné použít také neúčelovou část úvěru. Ale obávám se, že v kombinaci koupě pozemku, výstavby domu a neúčelové části narazíme na komplikaci s odhadní cenou nemovitost­i. V praxi tedy tato možnost není tolik využívána, neboť nemovitost nemá většinou tak vysokou hodnotu,“popisuje Zbyněk Prim, exkluzivní poradce společnost­i Fincentrum. Řešením by podle něj mohla být kombinace stavebního spoření a hypotečníh­o úvěru anebo dozajištěn­í jinou nemovitost­í.

Jestliže nemáte vše do detailu rozmyšleno a chcete zatím jen pozemek, nezoufejte. Nemusíte se ke všemu upisovat hned. Hypotéku si lze vzít i postupně. „Když klient kupuje pozemek s budoucí vizí výstavby vysněného domu, a ještě nemá představu o jeho konečné podobě, může si požádat o hypotéku pouze na nákup stavebního pozemku. V tomto případě tedy ještě bance nemusí dokládat stavební povolení a rozpočet na budoucí výstavbu,“říká Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

HYPOTÉKA STÁLE NEJVÝHODNĚ­JŠÍ

Financovat stavbu, pozemek i následné vybavení můžete i úvěrem ze stavebního spoření nebo spotřebite­lským úvěrem. Ko-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia