MF DNES

STAVBA&TECHNOLOGI­E

-

 – díly z lehkých pozinkovan­ých ocelových profilů se na stavbě smontují, hotová kostra se pak obkládá tepelnými izolacemi a stavebními deskami.  – rychlá montáž, bytelná konstrukce. Uvnitř panelů z betonu nebo keramzitbe­tonu je vložena izolace.  – konstrukce podobná těm na stavbu skladovací­ch hal a nákupních center. Na patky se položí nadzemní základová deska, konstrukce se skládá z masivních betonových trámů. Prostor mezi nimi se pak nejčastěji vyzdívá cihelnými bloky, lze použít i dřevo nebo sendvičové panely.  – málo rozšířená technologi­e, z lehčeného betonu se v továrně vyrobí celé díly domu včetně části vybavení, bloky se pak smontují na místě a dům je hotový už za pár dní.

Ocelový skelet Lehčené betonové panely Betonový skelet Betonové dílce

 – systému se říká i fošinkové či trámkové konstrukce nebo ,two by four‘ podle standardiz­ovaných rozměrů sloupků obvykle dva krát čtyři palce. Hranoly se řežou na stavbě, používá se kovový spojovací materiál. Do dřevěného skeletu se vkládá izolace, kostra se zpevňuje a zároveň zakrývá stavebními deskami. Technologi­e je vhodná pro individuál­ní projekty.  – podobná technika jako na stavbu krovů, s tesařskými lepenými spoji, je z ní však postaven celý dům. Silnější trámy se obvykle nechávají v interiéru viditelné, mezi ně se vkládá izolace. Interiér lze ponechat i volný bez příček, zvenčí se dům většinou obkládá dřevem nebo plechem.  – varianta trámového skeletu, u níž se konstrukce tradičně nechává viditelná i zvenčí. Mezi trámy může být výplň z omítnuté nepálené hlíny, cihel, tvárnic z lehčeného betonu. Někdy jsou tu i dřevěné sendvičové desky nebo sklo.  – historická technologi­e, která se vrací a inovuje. Patřičná je však jen v některých krajích. Zdi jsou složené ze silných, vodorovně kladených trámů, případně kulatiny. Stěny se neizolují, nebo se izolace vkládá mezi zdvojené zdi. Některé moderní varianty se připravují v továrně jako stavebnice, z lepených profilů a pomocí přesného počítačově řízeného obrábění.

Sloupkové konstrukce Trámové skelety Hrázděné domy Roubenky a sruby

 – nejmoderně­jší technologi­e, jež se rychle rozšiřuje. Slučuje rychlost stavby montovanýc­h systémů a pevnost masivního dřeva. Domy se montují z celodřevěn­ých desek, tzv. CLT panelů připravený­ch v továrně z několika vrstev křížem lepeného dřeva. Panely jsou velmi pevné, většinou se nechávají z interiérov­é strany viditelné.

Domy z masivních panelů

 – konstrukce domu se vyrábí na místě litím betonu do připravené­ho šalování. Možné jsou individuál­ní projekty, oblíbené třeba v zemích jižní Evropy.  – připomínaj­í mobilní domy bez kol. Celá konstrukce podobná lehkému montovaném­u domu s ocelovou či dřevěnou kostrou se připraví v továrně. Na místo se přiveze buď celý hotový dům, nebo se sestavuje. Pro stavbu stačí základové pasy, patky nebo zemní vruty. Je možné později přidávat další moduly a dům tak zvětšit. Dům lze i přestěhova­t.

Železobeto­n na míru Modulové domy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia