MF DNES

STAVBA&TECHNOLOGI­E

-

Plochá střecha není nikdy úplně vodorovná. Má mít malý sklon, aby z ní stékala voda. Dle normy je plochá střecha ta se sklonem pět stupňů, tedy 8,75 procenta, a méně. „Minimální sklon plochých střech s povlakovou hydroizola­ční vrstvou je jeden stupeň neboli 1,75 procenta. Avšak doporučená hodnota jsou tři procenta, kdy na střeše nehrozí riziko vzniku kalužin,“vysvětluje Jiří Strašil.

Dům s plochou střechou má výhodu v dobrém využití prostoru pod ní. Celé patro je plnohodnot­né a plně se započítává do podlahové plochy. U šikmých střech by se měl počítat jen prostor se světlou výškou 1,2 metru a víc. Což je nevýhoda při prodeji domu – při stejné zastavěné ploše má dům méně metrů čtverečníc­h obytné plochy. Budete-li kupovat dům k rekonstruk­ci, dejte na to pozor.

Ke svislým stěnám lze bez omezení přistavit nábytek, snadno se věší police. Výhodou jsou fasádní okna, z nichž je dobrý výhled, při dešti jsou tišší, v létě jimi proniká méně tepelného záření. Když se plochá střecha ozelení, což u sedlových moc nejde, interiér se v létě méně zahřívá. „Také odpadá konstrukce krovu, tedy vlastně další nosná konstrukce navíc,“přidává další klad Jiří Strašil.

Nevýhodou ploché střechy je vyšší cena a větší náročnost na provedení detailů, protože se musí složitěji odvádět voda. Tyto střechy jsou náchylnějš­í na zatékání a případné opravy jsou složité a často opakovaně neúspěšné. „U sedlových střech lze pohledem zespodu přesně lokalizova­t místo zatékání a oprava pár kusů poškozené krytiny není drahá ani náročná,“připouští Jiří Strašil.

Nutné jsou aspoň dva dešťové svody, to kdyby jeden ucpaly třeba poletující odpadky nebo uhynulý pták. Lepší je jich i víc. Běžně se na střechu přidává ještě havarijní přepad umístěný výš než vpusti. Zajišťuje, aby při poruše či přívalovém dešti nebyla střecha zatopená jako bazén. Vodu může odvádět i efektivní podtlakový systém, ale používá se spíš u větších střech.

Svody nemusejí být na kraji střechy, pak je dům architekto­nicky čistší. Musejí zde však být čisticí otvory. „Střešní vpusť musí být osazena lapačem nečistot a někdy i odporovým ohřevem, aby v zimě nezamrzala,“říká

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia