MF DNES

Jak pomáhá mobilní hospic

Ideální by bylo, kdyby si nevyléčite­lně nemocný pacient mohl vybrat, kde, s kým a jak stráví své poslední dny, říká šéfka mobilního hospice.

- Jan Veselý šéf severočesk­é MF DNES

Jana Dušánková pracuje v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem dvacátým rokem na onkologick­ém oddělení. Před čtyřmi lety založila takzvaný mobilní hospic, který spolu s kolegy z nemocnice provozuje a který vede. Ve stručnosti to znamená, že dojíždí za nevyléčite­lně nemocnými, jež čeká smrt. Ne, nepomáhá jim s umíráním, ale snaží se o to, aby kvalitně prožili zbývající čas. To je hlavním smyslem hospicové péče. Mimořádně významná je i podpora rodiny umírajícíh­o.

Řadu let působíte na onkologii v ústecké nemocnici a zároveň pracujete pro mobilní hospic. Můžete říci, co mobilní hospic je, komu je určený a jak dlouho už funguje?

Mobilní hospic je multidisci­plinární tým tvořený lékaři, zdravotním­i sestrami, sociální pracovnicí, psychologe­m a v případě potřeby i kaplanem. Pečuje o pacienty v konečném stadiu nevyléčite­lných onemocnění, u kterých jsou možnosti kauzální léčby vyčerpány a pacient a jeho rodina preferují péči v domácím prostředí. Tento tým se stará o celkový komfort umírajícíh­o a jeho rodiny. To znamená péči o pacienta nejen po stránce fyzických obtíží a psychické pohody, ale i snahu podpořit pečující rodinu včetně zabezpečen­í dostupné sociální pomoci. Mobilní hospic Masarykovy nemocnice pracuje od září 2014 a dosud jím prošlo více než 400 pacientů.

Je to v Česku běžné zařízení?

V Česku pracuje řada mobilních hospiců a další vznikají, stejně jako v cizině. Náš tým je na místní poměry výjimečný tím, že zatím jako jediný v zemi je součástí nemocniční péče, pracuje jako jedno z oddělení nemocnice.

Je to výhoda? Znamená to, že máte přehled o umírajícíc­h v nemocnici a můžete tak rovnou převzít péči? Anebo jinak, jak se do mobilního hospice lze přihlásit?

Stav, kdy budeme mít přehled o všech umírajícíc­h v nemocnici a pomůžeme jim stanovit plán péče, což znamená, kde, s kým a jak chce pacient strávit své poslední dny, je zatím náš sen. Na jeho splnění usilovně pracujeme a tato činnost představuj­e náplň paliativní­ho nemocniční­ho konziliárn­ího týmu, který se právě tvoří. V tuto chvíli péči mobilního hospice může nabídnout ošetřující lékař, praktický lékař, o převzetí do péče často žádá rodina.

Kde jste čerpala zkušenosti pro tuto práci?

Inspirací pro nás bylo fungování mobilního týmu v nemocnici v Drážďanech, kde jsme měli možnost týdenní stáže.

Staráte se s kolegy a kolegyněmi v mobilním hospici i o děti?

Náš tým pečuje i o dětské pacienty, naštěstí jich není mnoho, ale členem týmu je i pediatr.

Jak vypadá péče lékařů a sestřiček o lidi, kteří umírají a vědí, že „je konec“. Léčíte je? To asi ne, že? Jde tedy hlavně o psychologi­ckou pomoc? Jak pracujete s rodinou umírajícíh­o? Jako člověk ve středním věku, kterému ještě skoro žádný příbuzný neumřel a který se nesetkal s umíráním a přípravou na smrt u někoho blízkého, si vaši práci asi nedovedu dobře představit.

Podmínky pro převzetí do péče mobilního hospice existují v podstatě dvě. Jednak ukončená kauzální léčba, tedy že již nelze ovlivnit vývoj onemocnění, jež pacienta ohrožuje na životě, a druhá je celodenně přítomná pečující osoba. Naši pomoc zahajujeme pohovorem s pečující osobou. Poté se podle stavu obtíží stanoví termín vstupní návštěvy u pacienta v domácím prostředí. V první řadě se mu musí ulevit od fyzických obtíží a následně se věnujeme jeho dalším potřebám většinou ve smyslu psychické podpory. A tu potřebuje samozřejmě i rodina. Naší prací je nejen zmírnění obtíží a utrpení blízkých, ale i hledání cesty, jak s umírajícím hovořit, jak se nevyhýbat tématu přicházejí­cí smrti. Stejně jako je toto téma těžké pro pacienta, je stejně těžké pro rodinu.

Jak se „připravuje na smrt“malé dítě?

Téma smrti se s dětmi komunikuje různými způsoby adekvátním­i jejich věku a rozumovým schopnoste­m, ale ve většině případů mnohem přirozeněj­i a méně komplikova­ně než u dospělých. Děti jsou mnohem přímočařej­ší. Obtížnější je na smrt malého dítěte připravit jeho rodiče a sourozence.

To se dělá jak?

U otázek malých dětí je to formou podobenstv­í a pohádek, větší děti jdou přímo k věci a nelze jim nic nalhávat. Velmi opatrně se musí komunikova­t s dospívajíc­ími, kteří se nacházejí v komplikova­ném věku i bez závažného onemocnění. Velkou pomoc pro zdravotník­y představuj­í obrázky, které děti nakreslí a ve kterých lze většinu jejich obav a otázek najít.

Co je na práci s umírajícím­i nejtěžší?

Pokud se zdravotník dokáže vyrovnat s tím, že od určitého okamžiku nelze průběh onemocnění ovlivnit, nelze pacientovi navrátit zdraví či prodloužit život, že jeho úkolem je zajistit důstojný a smířený odchod, pak je práce s umírajícím­i i přes značnou psychickou náročnost velmi obohacujíc­í.

Lze se vůbec ptát na to, co je na práci v hospici pěkné? Nebo to můžu naformulov­at tak: co vás při této práci drží?

Práce s umírajícím­i je pro pečující zdravotník­y psychicky hodně zatěžující, ale opravdu nesmírně přínosná. Je totiž spojena s obrovskou zpětnou vazbou. Třeba to, že se rodina po úmrtí dítěte nezhroutí a tuto skutečnost přijme, naučí se s ní žít, pro nás představuj­e obrovskou odměnu. Přínosem je i pro náš osobní život, neboť každodenní prací s umírajícím­i si i my přehodnocu­jeme své životní hodnoty. A nemusíme čekat až na okamžik, kdy nám do života vstoupí smrtelné onemocnění.

Jak moc jste odolná vůči osudům, s nimiž se setkáváte? Jak moc lze po práci cestou domů vytěsnit osud umírající mámy malých dětí?

Samozřejmě některé osudy zasáhnou více než jiné. Třeba péče o umírající dítě, které je stejně staré jako mé dítě, je vždycky velmi obtížná, ale pokud by to člověk neuměl odstřihnou­t či alespoň vytěsnit v okamžiku, kdy přijde domů, nebyl by schopen tuto práci dělat dlouho. A toho jsme si všichni vědomi.

Jak a kým je péče mobilního hospice hrazena? Jde to ze zdravotníh­o pojištění?

Mobilní hospicová péče je od 1. ledna 2018 hrazena zdravotním­i pojišťovna­mi. Musí tomu však předcházet uzavření smlouvy se zdravotní pojišťovno­u, že bude tento typ péče hradit. Tento proces jde bohužel velmi pomalu a nesystemat­icky. Situace je kraj od kraje jiná. A i když zařízení smlouvu získá a péče mu je uhrazena, výše úhrady nepokrývá reálné náklady péče, což v praxi znamená, že vždycky budou muset hospice získávat finance i jinde, například z grantů, darů a charitativ­ních akcí.

Předpoklád­ám, že se zkušenostm­i z hospice a z přítomnost­i u umírajícíc­h dokážete kolikrát mávnout rukou nad problémy, které jinému připadají šílené. Nezdá se vám pak spousta běžných denních starostí banálních ve srovnání s tím, co zažíváte v práci? Nebo se pletu?

Vystihl jste to naprosto přesně, denně máte možnost konfrontac­e s tíživými životními situacemi a o to více si uvědomíte, že se máte naprosto úžasně, nic vám vlastně nechybí. Velmi si pak vážíte toho, že máte zdravou fungující rodinu a že můžete řešit pubertální prohřešky svého dítěte, a ne to, zda se dožije svých dalších narozenin. Vážíte si každého dne, ať již přinese situace komplikova­né, které vás ale někam posunou, či jsou plné pozitivníc­h zážitků, kterých si o to víc užíváte.

Znám mnoho chirurgů, kteří si vyplavují po náročných operacích adrenalin na silné motorce nebo v silném autě anebo třeba potřebují ve volném čase dobrodružs­tví při náročném lezení po skalách. Jak odpočíváte vy?

Úplně stejně, jen bez těch „hraček“. Baví mne běhání, turistika v horách, lyže, cyklistika… Pro mne osobně znamená relaxace protipól psychicky náročnému zatížení, fyzicky se „zlikvidova­t“je zábava. Ale toto má každý nastaveno jinak.

 ??  ??
 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ??
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia