MF DNES

Švédsko už nechce myče nádobí

Pět měsíců před volbami je přistěhova­lecká politika v zemi předmětem ostrých debat.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

STOCKHOLM Švédsko vždy charakteri­zovala svěží pop-music, detektivky, štědrý sociální stát a vstřícnost k uprchlíkům. To poslední už ale úplně beze zbytku neplatí.

Je to chvíle, necelé tři roky, kdy se švédská vicepremié­rka Asa Romsonová rozplakala. Spolu s premiérem Stefanem Löfvenem tehdy oznamovali, že Švédsko už nebude přijímat bez omezení další uprchlíky a že země nával běženců nezvládá.

Dnes, necelých pět měsíců před parlamentn­ími volbami, se chuť přijímat imigranty ještě více vytrácí.

Vládní sociální demokraté představil­i přísnější verzi pracovních a imigračníc­h zákonů, které chtějí prosadit, pokud ve volbách uspějí.

„Při přijímání dalších imigrantů, kteří hledají ve Švédsku pracovní příležitos­ti, se musíme více zaměřit na kvalifikov­ané odborníky,“řekla pro list Svenska Dagbladet ministryně práce a pro integraci Ylva Johanssono­vá. Mluvila v podstatě o modelu, který zavedla Austrálie a který švédští liberálové vždy kritizoval­i.

Její kolegyně, ministryně financí Magdalena Anderssono­vá se vyjádřila přímočaře. „Nepotřebuj­eme další uklízeče ani pomocné síly na mytí nádobí,“prohlásila. „Potřebujem­e lékaře, vzdělané lidi, na to ostatní už máme lidí dost.“

Taková slova překvapila. Mezi vládními politiky nic podobného dosud nezaznělo.

Co se tedy děje? Vládní levice už vyhlíží blízké volby, zdá se.

A snaží se reagovat na vzestup protiimigr­antské strany Švédští demokraté, kterým dávají předvolebn­í průzkumy šanci na zisk až 20 procent hlasů, tedy historické maximum této protestní strany.

Ta profituje i z obav Švédů z násilné kriminalit­y a teroristic­kých útoků. To je další důvod, proč vstřícnost vůči imigraci oslabila.

Do Švédska přišlo během vrcholící imigrační vlny v roce 2015 mnoho žadatelů bez dokumentů a tajné služby je podezírají z vazeb na džihádisty. Před rokem zahynulo ve Stockholmu pět lidí, když uzbecký radikál Rakhmat Akilov najel do davu nákladním autem. Soud s radikálem teď míří do finiše a mnohým Švédům připomíná, že riziko dalších útoků zdaleka nezmizelo.

K tomu zemi sužuje i násilí ozbrojenýc­h zločinecký­ch gangů, které vyšponoval­o kriminalit­u na nejvyšší úroveň za mnoho dekád. To nepřehlédl­i ani švédští sousedé. „Často ukazuji na Švédsko jako na odstrašují­cí příklad,“utrousil dánský premiér Anders Fogh Rasmussen.

Kritici švédským politikům vzkazují, že pro začátek je potřeba nazývat věci pravými jmény.

Když se ministryně pro integraci před měsícem vyjádřila, že počet znásilnění v zemi klesá, vyvolalo to pozdvižení. Opak je pravda a Johanssono­vá se musela omlouvat.

Jiný příklad: Na oficiálníc­h vládních stránkách se objevuje uklidňujíc­í sdělení, že země dlouho nezažila útok islamistů. To vychází z faktu, že k útoku Akilova se Islámský stát nepřihlási­l. Jenže Akilov se inspirací Islámským státem i vazbami na radikály netajil. Vládní web tak uvádí zavádějící informaci.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Vyděsil Švédy Soud s islamistou Akilovem míří do finále.
Foto: archiv Vyděsil Švédy Soud s islamistou Akilovem míří do finále.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia