MF DNES

Kolik kde v Česku stojí pozemky

Ceny pozemků v tuzemsku trvale rostou. Zlevňování většina odborníků neočekává.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Ceny stavebních pozemků stoupaly nejstrměji v posledních sedmi letech na Vysočině, v Královéhra­deckém kraji a ve Zlínském kraji. Více než dvaapůlnás­obně. V posledním případě se dokonce vyšplhaly na 1 892 korun za metr čtvereční, což je po Praze druhá nejvyšší částka v republice.

Ze statistik pozemků prodaných realitními kancelářem­i RE/MAX vyplývá, že od roku 2010 vzrostla průměrná cena stavebních pozemků v Česku o 21 procent na 1 350 korun za metr čtvereční. A i když mnozí odborníci delší dobu očekávají pokles cen, k plošnému zlevňování zatím nedochází.

Cenový index stavebních pozemků kontinuáln­ě roste již od roku 1998. Za to, že ceny pozemků na mnoha místech mírně rostou nebo stagnují, může přitom jejich omezená nabídka.

Ceny a jejich růst ovlivňuje obliba dané lokality a množství pozemků, které se v ní nabízejí. Nejžádaněj­ší je tradičně Praha a její okolí, kde je stavebních pozemků obecně nedostatek. Tomu odpovídají i jejich ceny, které se loni pohybovaly v průměru nad šesti tisíci korunami za metr čtvereční.

V roce 2017 sice v porovnání s předešlým rokem průměrná cena pozemků v Praze klesla, ale podle oslovených realitních makléřů je to vinou menšího množství prodaných pozemků, které statistiky zkresluje, a také lokalitami. To se netýká jen Prahy, ale třeba i Plzně, kde ceny i navzdory výsledkům všeobecnýc­h statistik rostou. „Vždy záleží na místě, kde se pozemek prodává. To tvoří hlavní část ceny. Obecně se hodnota pozemků drží a ceny nadále rostou,“sdělil MF DNES Jan Zachystal z RE/MAX Alfa.

Na ceně se projevují i další faktory, jako je druh povolené výstavby, zastavitel­nost území v procentech, počet podlaží, která lze postavit, či budoucí využití. Stavební pozemky jsou podle Českého statistick­ého úřadu nejprodáva­nějším typem nemovitost­i. Je to dáno i tím, že jsou dost často prodávány společně s další nemovitost­í, třeba s rodinným domem.

A rostou a rostou

„Přijde nám, že ceny už dosáhly svého maxima, a neměly by tedy dál růst, nicméně se tak děje. Mohu uvést příklad zasíťované­ho pozemku o velikosti tisíc metrů čtverečníc­h v Praze-Křeslicích, vhodného k okamžité výstavbě, jehož prodejní cena narostla za posledních dvanáct měsíců na částku zhruba sedm tisíc korun za metr čtvereční. To představuj­e meziroční nárůst přibližně o 1 500 korun na jeden čtvereční metr,“uvedl oblastní ředitel pro Hlavní město Praha ze společnost­i M&M reality Jan Martina.

Po Praze se nejdražší pozemky v Česku prodávají na zmíněném Zlínsku a rovněž ve Středočesk­ém kraji, kde se průměrná cena dlouhodobě drží nad 1 500 korunami za metr čtvereční. Kvůli nedostatku pozemků, vysokým cenám a dlouhým územně právním schvalovac­ím procesům v Praze jsou podle ředitele Maxima Reality Gorana Andonova lidé nuceni stále častěji hledat pozemky za Prahou.

„Negativním výsledkem migrace z Prahy do sídel v prstenci okolo Prahy je každodenní pohyb více než 200 tisíc lidí, kteří do metropole dojíždějí jak za prací, tak za vyřizování­m svých záležitost­í, kulturou, doktory či do škol. V důsledku toho kolabují dopravní tepny,“uvádí Goranov.

Ve Zlínském kraji metr čtvereční stavebního pozemku zdražil za posledních sedm let o 184 procent, přičemž největší skok přišel z roku 2016 na rok 2017. Podle Kamily Buráňové z realitní kanceláře RE/MAX Plus je to tím, že pozemky v kraji prakticky nejsou.

„Toho využívají obce a volné pozemky se prodávají obálkovou metodou, což tlačí ceny vzhůru,“prohlašuje Buráňová. Lidé si podle ní také často koupí starý rodinný dům na hezkém pozemku, který zbourají a postaví nový. To se ve statistiká­ch neprojeví.

Ze stejného důvodu jako na Zlínsku rostou ceny v Karlovarsk­ém kraji. „Stejně jako v ostatních krajích i zde je velká poptávka po kvalitních a zasíťovaný­ch pozemcích. Bohužel je jich nedostatek. Důvodem zvýšené poptávky je průmyslová zóna Cheb a vyšší potřeba lidí hledajícíc­h bydlení,“komentuje situaci v kraji Lenka Stránská z RE/MAX Air.

„V Praze a okolí a v dalších velkých aglomerací­ch očekáváme v nadcházejí­cích měsících pozvolný nárůst cen lukrativní­ch stavebních pozemků, případně jejich stagnaci. Na pokles to zatím nevypadá,“předpovídá Jan Martina. Otázkou podle něj je, co se bude dít v méně žádaných lokalitách.

V realitní síti Century 21 zaznamenal­i od začátku roku 2017 zpomalován­í růstu cen, a v posledním čtvrtletí loňského roku dokonce stagnaci. „Dá se přepokláda­t, že ceny pozemků v Česku jsou v tuto chvíli na maximu a jejich další růst v blízké budoucnost­i neočekávám,“řekl výkonný ředitel společnost­i Štěpán Gjurič.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia