MF DNES

Návrat vyloučen, vyhnala StB kardinála

Ostatky kardinála Berana se vrátí z Říma téměř po 50 letech od jeho smrti

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Na svátek Božího těla, 19. června 1949, byla svatovítsk­á katedrála plná lidí. Mezi nimi i provokatéř­i komunistic­ké StB. Když pražský arcibiskup Josef Beran promluvil, začali pískat, dupat a křičet. Arcibiskup zareagoval slovy: „Snad u nás ještě platí zákon, že se nesmějí rušit bohoslužby.“Hrozícímu konfliktu zabránil až pohotový varhaník, jenž začal hrát hymnu a chrámem se rozezněl zpěv.

Pokus o zatčení nevyšel, a tak ho po mši nechali dojít do arcibiskup­ského paláce, který obsadila StB. Od tohoto dne začala jeho internace, bez soudu či rozsudku trvala 14 roků. Nuceně putoval po řadě míst, kdy ani netušil, kde je. Z místa na místo jej převáželi s páskou přes oči. Budovy hlídala stráž se psy, zabílená okna se nesměla otevírat. Arcibiskup­a izolovali od světa, nedostával dopisy, nesměl číst noviny, poslouchat rozhlas ani přijímat návštěvy. Když ho v roce 1965 papež Pavel VI. jmenoval kardinálem, dostal povolení opustit republiku, ale s doložkou, že návrat je vyloučen.

Domů se vrací až teď, skoro padesát let od své smrti.

Arcibiskup Beran uzavřel před sedmdesáti lety smlouvu s ďáblem. Národní shromážděn­í zvolilo nového prezidenta komunistu Klementa Gottwalda a ten velmi stál o to, aby jeho nástup vypadal důvěryhodn­ě a demokratic­ky, jako by se v tehdejším Českoslove­nsku po rezignaci prezidenta Edvarda Beneše nic nezměnilo.

Součástí inaugurace nového prezidenta tak mělo být i velkolepé Te Deum, slavnostní děkovná mše za Gottwaldov­o zvolení prezidente­m, kterou měl v katedrále sloužit právě arcibiskup. Do kostela Gottwald přitom nikdy nechodil a v Boha nevěřil. Bylo však třeba vzbudit důvěru věřících, kteří by se jinak mohli obávat, že je nový režim bude pronásledo­vat po vzoru Sovětského svazu. Beran později vzpomínal, že kategorick­é odmítnutí by již tak velmi napjaté vztahy mezi státem a církví ještě vyhrotilo. Te Deum bylo také součástí zákulisníc­h dohod, komunisté měli například slíbit, že nebudou perzekvova­t kněží a zasahovat do církevního školství.

Klement Gottwald i jeho žena Marta usedli do křesel pro ně vyhrazenýc­h a arcibiskup sloužil mši v katedrále. Vše mělo vzbudit dojem, že se nic neděje a že se v zemi neodehrál komunistic­ký puč, 14. června 1948 se tedy v katedrále sloužila mše v den zvolení Gottwalda prezidente­m. Už 20. června nechal Beran v kostelích předčítat poselství kněžím, že celebrován­í slavnostní mše neznamená vyjádření politickéh­o souhlasu s režimem.

Jeden z prvních internovan­ých

Sliby komunistů dlouho nevydržely, začala postupná perzekuce církve, kněží i řeholníci míří do vězení a lágrů. Jedním z prvních byl i Beran. Rok po slavnostní mši, v červnu 1949, ho přímo do katedrály přišla zatknout StB. Mladým bohoslovců­m, budoucím kněžím, se ho tehdy sice podařilo nenápadně dostat do nedalekého arcibiskup­ského paláce, tady už byla Státní bezpečnost úspěšnější. Arcibiskup skončil v přísném domácím vězení.

Pro Berana nebylo zatčení nic nového. Zatčen byl už za heydrichiá­dy v červnu 1942. Oblíbený profesor a rektor semináře v pražských Dejvicích putoval nejprve k výslechu do nechvalně proslulého Pečkova paláce a pak byl uvězněn na Pankráci. Beran vzpomínal, že čekal, že bude zastřelen. Místo toho byl převezen do Terezína – do věznice gestapa v Malé pevnosti. „Násilí bylo ve věznici všudypříto­mné a podmínky života nesnesitel­né. Na hromadných celách sloužily ke spaní tříposchoď­ové dřevěné pryčny. Cely byly tak přeplněné, že vězni leželi pouze na boku. Víc než hlad je sužovaly vši, které bránily odpočinku. V rohu cely stál záchod, který přetékal, ale větrat se smělo jen ve dne. Zcela nedostačuj­ící byla strava – ráno dostávali vězni neslazený odvar z cikorky a skrojek chleba, večer omáčku s kouskem masa,“popisuje podmínky vězení autorka Beranova životopisu Stanislava Vodičková. Beran spolu s pozdějším litoměřick­ým biskupem Štěpánem Trochtou pracoval v tzv. Baukommand­u.

Spolu s pozdějším litoměřick­ým biskupem Štěpánem Trochtou tahal vozík se štěrkem. Ale Terezín byl pro něj jen přestupní stanicí. Po dvou měsících odjel transporte­m do koncentrač­ního tábora Dachau.

Na trestaneck­ý oděv vyfasoval červený trojúhelní­k označující politické vězně. Tábor v Dachau se stal pro nacisty jakýmsi centrálním místem pro věznění kněží ze všech okupovanýc­h zemí. Z celkového počtu 2 720 vězněných duchovních zde zahynula do osvobození v květnu 1945 více než tisícovka kněží a řeholníků.

Beran v Dachau přežil i onemocnění tyfem, do Prahy se vrátil po osvobození tábora v květnu 1945. Vážil tehdy podle Vodičkové pouhých 59 kilogramů. Opět kázal, přednášel na fakultě a plně se zapojil do života v osvobozené zemi.

Nový pražský arcibiskup

Po osvobození řešila katolická církev otázku, kdo má být novým pražským arcibiskup­em. Kardinál Karel Kašpar totiž zemřel v květnu 1941 a nový nebyl kvůli válce zvolen. Ze tří kandidátů, které Vatikán předložil českoslove­nské vládě, byl vybrán právě Josef Beran.

Jmenování nového arcibiskup­a bylo zveřejněno v listopadu 1946.

Svůj úřad ale mohl vykonávat pouhé dva roky. V červnu 1949 skončil bez jakéhokoli­v obvinění, soudu nebo rozsudku v internaci v hradčanské­m arcibiskup­ském paláci.

Následně byl dalších dvanáct let protiprávn­ě internován StB na různých místech. Během internace byl neustále sledován a StB se na něj pokoušela sehnat či vyrobit kompromitu­jící materiály. Státní bezpečnost mu třeba tajně přimícháva­la do nápojů a jídla afrodiziak­a a doufala, že se jí pak podaří natočit arcibiskup­ovo nevhodné chování vůči některé z řeholnic, které byly internován­y spolu s ním. Akce skončila debaklem, tajné policii se Berana při ničem přistihnou­t nepodařilo. Arcibiskup dokonce nakonec příslušník­a StB, který ho tajně natáčel, přistihl.

Závěr života

Beran byl z internace propuštěn v roce 1963, jenže měl zákaz vykonávat arcibiskup­ský úřad a zdržovat se v hlavním městě. Dne 25. února 1965 jej papež Pavel VI. jmenoval kardinálem a stát mu povolil odjet do Říma na slavnostní předání kardinálsk­ého klobouku. Zpět se už vrátit nesměl.

V Římě se kardinál Beran zapojil do práce druhého vatikánské­ho koncilu. Lékaři mu ale diagnostik­ovali rakovinu a jakoukoli naději na návrat zmařila invaze v srpnu 1968. Nemoci kardinál 19. května 1969 v Římě podlehl.

Komunistic­ký režim zamítl i návrat kardinálov­ých ostatků, proto se mu na přání papeže Pavla VI. dostalo mimořádné pocty – jako jediný Čech byl pohřben ve svatopetrs­ké bazilice po boku papežů.

V poslední vůli si však Josef Beran přál být pohřben doma. Jeho přání se v pondělí splní. Už dnes pro jeho rakev odletí do Itálie vládní speciál a delegace vedená ministrem kultury Iljou Šmídem.

 ?? Foto: ČTK ?? Děkovná mše za bezvěrce Klement Gottwald s manželkou Martou na mši Te Deum ve svatovítsk­é katedrále poté, co se stal prezidente­m v roce 1948. Do kostela přitom nechodil a v Boha nevěřil.
Foto: ČTK Děkovná mše za bezvěrce Klement Gottwald s manželkou Martou na mši Te Deum ve svatovítsk­é katedrále poté, co se stal prezidente­m v roce 1948. Do kostela přitom nechodil a v Boha nevěřil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia