MF DNES

Kometa je blíž titulu

Jeho bratranec řídí kolos z Brna, Tomáš Vincour pomáhá k titulu přímo na ledě

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Stala se z toho tak trochu fráze, s níž sportovci mnohdy idylicky popisují vztahy uvnitř kolektivu.

A obdobná slova volí i Tomáš Vincour. „Celá šatna od realizační­ho týmu až po hráče jsme rodina. Chováme se tak k sobě, kryjeme si záda,“poví brněnský útočník, autor vítězného gólu včerejšího třetího finále extraligy proti Třinci.

V jeho případě zmínka o rodinné atmosféře v Kometě, která válčí o obhajobu titulu, není jen povinným sdělením. U týmu dlouhé roky jako fyzioterap­eutka pracuje jeho maminka Dana. Vincourový­m bratrancem je Libor Zábranský – stvořitel extraligov­ého impéria, šéf, manažer a kouč Komety. „Je mi moc blízký, beru ho jako bráchu. A vždycky jsem k němu vhlížel,“říká 27letý Vincour.

A (nejen) hokejové geny nezapřou. Se stejnou zarputilos­tí a odhodláním, s jakou Zábranský v roce 2005 převzal chřadnoucí klub, vyrazil Vincour za svým snem.

Už v 16 letech se brněnský odchovanec vydal za oceán, aby si jednou zahrál v NHL. Podobně jako jeho starší bratranec. Povedlo se mu to. V Dallasu nastřádal v nejslavněj­ší lize více než dvojnásobe­k startů (88) než někdejší bek Zábranský (40). Před šesti lety byl svědkem comebacku Jaromíra Jágra po štaci v ruském Omsku do NHL. S legendární­m krajanem tehdy absolvoval i pár jeho pověstných nočních tréninkový­ch nášupů. „Dalo mi to hodně. Jarda si ale mohl dát další den volno a já musel ráno na trénink,“vzpomínal Vincour, jenž všechny tři sezony v organizaci Stars pendloval mezi NHL a AHL. V roce 2013 kývl ruské Kazani, kde se však trápil. A nejen na ledě. „Azbuka mi přijde jako nějaké obrázky, jsem úplně ztracenej,“vykládal 191 centimetrů vysoký bourák na jednom z reprezenta­čních srazů. Zdálo se, že se schyluje k velkému návratu do rodného Brna, nastupoval do přípravnýc­h mačů. Ale Vincour zkusil ještě jednu výzvu v NHL – v Coloradu. Jenže ani tam se kvůli zraněním a (ne)důvěře trenéra neprosadil. Až přes roční zastávku v Novosibirs­ku skutečně zamířil do Brna. Po Eratovi, Němcovi, Kvapilovi a Zaťovičovi se stal pátou posilou z KHL při předloňské­m mohutném zbrojení Komety. A ani Vincourův přínos při zlatém tažení nebyl zanedbatel­ný. „Nemůžeme hrát jen na krásu a mít čtyři lajny technickýc­h hráčů,“poznamenal kapitán Leoš Čermák.

Právě po boku 40letého centra nastupuje Vincour v play off i letos. A to, že formace s kapitánem a tvrďákem s reprezenta­čními zkušenostm­i má v brněnské hierarchii útoků (až) číslo čtyři, naznačuje ohromující sílu Komety. „Šlapeme jako tým, ale všichni víme, co dělá naše pětka,“říká Vincour. „Hrajeme do těla. Když můžu někoho trefit, jdu do toho. Ale člověk u toho musí přemýšlet, aby nebyl vylučovaný a neoslabova­l mančaft,“dodá bratranec klubového bosse.

Rodinné vazby mohou být pro Vincoura v kabině výhodou. Třeba snadněji odhalí, kdy se kouči Zábranském­u něco nezamlouvá. „To poznají úplně všichni,“usměje se. „Libor je strašně férový trenér a je mu jedno, kdo se jak jmenuje, co dokázal nebo kde hrál. U něj hraje ten, kdo hraje dobře. A všichni v kabině to cítí, což je super i pro mladé,“vykládá Vincour o kouči, který jej na podzim krátce posadil na tribunu. Zábranský nyní patří mezi hlavní adepty na post reprezenta­čního kouče. Byl by vhodným nástupcem trenéra Jandače? „Hele, o tom se můžeme pobavit po sezoně,“mrkne přátelsky Vincour.

Jediné aktuální téma? Finálová série, kterou bombarďák Komety loni s poraněnou nohou promarodil. „Bylo hrozné jen sedět u televize,“zavzpomíná. Nyní pomáhá ke zlaté euforii přímo na ledě.

 ??  ??
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Je to boj Tomáš Vincour, bratranec majitele Komety Brno a zároveň jejího kouče Libora Zábranskéh­o, bojuje ve finále hokejové extraligy proti Třinci se spoluhráči o obhajobu loňského titulu.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Je to boj Tomáš Vincour, bratranec majitele Komety Brno a zároveň jejího kouče Libora Zábranskéh­o, bojuje ve finále hokejové extraligy proti Třinci se spoluhráči o obhajobu loňského titulu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia