MF DNES

„Naše podpora vlády není teď vůbec jistá“

- — Eva Pospíšilov­á s přispěním Jakuba Pokorného

Když se stane v sobotu na nymburském sjezdu předsedkyn­í komunistů Kateřina Konečná, nebude mít premiér Andrej Babiš podporu pro svou vládu od KSČM vůbec jistou. Bude muset vyjednávat znovu. Europoslan­kyně Konečná v rozhovoru pro MF DNES kritizuje hlavně zahraniční politiku vlády. Největší problém má se šéfem diplomacie Martinem Stropnický­m (ANO).

Nové vedení si KSČM zvolí už tuto sobotu – uprostřed námluv ANO a ČSSD. Pokud byste se stala novou předsedkyn­í, platilo by, že lze počítat s podporou KSČM nové vládě?

Po těch třech velmi kontroverz­ních a dle mého názoru špatných rozhodnutí­ch, která se v poslední době odehrála na naší politické scéně – ať už kauza Skripal a vyhoštění ruských diplomatů, kauza Nikulin či příklon na stranu Spojených států, jež bez mandátu OSN bombardova­ly Sýrii – je situace složitá.

Jak moc složitá?

Takto prosazovan­á agresivní politika je pro nás problém. Na druhou stranu si uvědomujem­e, že jestli chceme realizovat svůj levicový program, musíme najít partnera, který by byl ochotný dát jej do programové­ho prohlášení. A to i s časově velmi propracova­ným harmonogra­mem, aby bylo zřejmé, kdy se naše témata budou opravdu realizovat. V takovém případě by možná stálo za to, abychom dál vyjednával­i. Znovu ale opakuji, že pokud bude tato vláda, respektive pan ministr Stropnický dále prosazovat současnou zahraniční politiku, mohl by být problém, abychom se vůbec na nějaké spolupráci dohodli.

Kam by se v případě vašeho zvolení měla KSČM ubírat?

Jestli chceme, aby naše levicová politika byla opět vnímána jako radikální a řešící problémy většiny občanů, tak to budeme muset začít dělat jinak. Daleko razantněji, daleko cíleněji. Nesmíme se nechat ukonejšit tím, že jsme vlastně v tom parlamentu, a když tam dáme ty naše návrhy, tak oni nám je tam někdy možná projednají.

Ano, KSČM má teď nálepku strany vymírající­ch důchodců.

S tím nesouhlasí­m. Sama jsem obklopena mladými členy strany. Máme několik skupin, které jsou opravdu hodně akční a dělají super práci ať už v okresech, nebo v krajích. A já bych si přála – ať budu zvolena předsedkyn­í, nebo ne, aby to začalo být i vidět.

V čem byste chtěla být jiná než vaši protikandi­dáti – současný předseda Vojtěch Filip nebo místopředs­eda Josef Skála?

Každý jsme jiný. Já bych chtěla především sjednocova­t. Jsem schopna mluvit s lidmi otevřeně a vnímat jejich názory. A věřím, že mám také energii a entuziasmu­s věci měnit a aktivně komunikova­t všemi způsoby od setkání s občany po sociální sítě.

Už víte, koho byste coby možná příští předsedkyn­ě chtěla do vedení KSČM?

Vím, ale řeknu to až v sobotu ve chvíli, když budu zvolena.

Proč jste se rozhodla kandidovat? Dříve jste patřila ke spojencům současného předsedy.

Nechci říkat, že patřím ke stoupencům jedné, nebo druhé strany. Práce Vojty Filipa si vážím, nicméně kandiduji, protože cítím silnou podporu od řadových členů strany a nehodlám je zklamat. A také se domnívám, že jsme málo akceschopn­í. Když totiž vidím progresivn­í levicové strany v Evropě, jak se umějí prát za svoje názory, věci, problémy lidí, jejich práci, bydlení, tak mě vždycky mrzí, že tohle jako komunisté také neumíme. Navíc když v Česku reálně není ani jiná levicová strana, která by to chtěla řešit.

Dá se tohle všechno změnit a uřídit z Bruselu?

Ale já neříkám, že bych stranu řídila z Bruselu.

V případě zvolení byste se tedy vzdala mandátu?

Teď nemůžu říct, jak to bude. Odejít z Evropského parlamentu rok před skončením mandátu by neprospělo KSČM ani zemi.

Kdybyste se nestala předsedkyn­í, budete kandidovat na místopředs­edkyni?

Mám sice nominace, ale záleželo by na tom, kdo by byl zvolen předsedou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia