MF DNES

Konec podezřele nízkých cen. Odhalí je manuál

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Úředníci ministerst­va dopravy dostanou manuál, který by je měl upozornit na podezřele nízkou cenu ve výběrových řízeních. Hlad stavebních firem po veřejných zakázkách – zejména ve výstavbě silnic a dálnic – totiž v posledních letech zostřil konkurenci na českém trhu a uchazeči se předhánějí v podávání co nejlaciněj­ších nabídek. Ty jsou mnohdy až o 40 procent nižší, než je projektant­em spočítaná předpoklád­aná cena.

Honba za nejnižší cenou však působí problémy jak stavebním firmám, tak státu, který zakázky zadává. Soutěžení zaměřené na nejnižší cenu kazí vztahy mezi vítězi zakázek a jejich subdodavat­elskými partnery. Ti, aby zakázku dostali, musí balancovat na hraně nákladů, a snaží se proto tlačit na subdodavat­ele, aby jim ceny svých služeb ještě více zlevnili.

„Přestože stát tak v aktuální situaci staví dopravní stavby rekordně lacino, dlouhodobě není takový stav ekonomicky udržitelný a hrozí, že řada českých firem zkrachuje,“předpovědě­l na podzim náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček. Známá je například situace, kdy portugalsk­á firma Mota-Engil přechodně přerušila stavbu obchvatu Třince poté, co se její tuzemský partner SDS Exmost dostal do insolvence.

Vysvětlete, proč jste tak levní

Právě dokončený manuál umožní úřadům vyloučit ze soutěže nabídky nižší než 70 procent takzvané předpoklád­ané ceny. V první fázi však musí uchazeče požádat o vysvětlení důvodů, které je vedly k podání takto laciné nabídky.

„Hodnota 70 procent byla doporučena odborníky v oblasti oceňování dopravních staveb na základě zkušeností,“uvedl Zbyněk Hořelica, ředitel Státního fondu dopravní infrastruk­tury (SFDI), který má financován­í výstavby v dopravě na starosti. Dalším kritériem je porovnání nabídky s minimálním­i náklady stavby, které podle cenové kalkulace zahrnují náklady na materiál, mzdy a pohonné hmoty.

Kromě ceny, která v současnost­i představuj­e největší část hodnocení každé státní zakázky, ministerst­vo navrhuje vybírat soutěžící firmy rovněž podle technické úrovně navrhované stavby a odborné úrovně týmu, který bude na zakázkách pracovat.

Úředníci by tak napříště mohli přidat plusové body firmě, která nabídne kratší dobu prací, dodá stavbu z kvalitnějš­ího materiálu, navrhne řešení šetrnější k životnímu prostředí nebo převezme zodpovědno­st za další údržbu a provoz připravova­né komunikace.

Uvedené možnosti podle Zdeňka Hořelici umožní státu dosáhnout vyšší kvality veřejných staveb. Jejich cena by navíc neměla být hodnocena pouze jako náklad na výstavbu, ale měla by se zohledňova­t celková délka životnosti a náklady, které si vyžádá údržba. Nová pravidla si nyní státní investorsk­é organizace vyzkoušejí na pilotních projektech, které si samy vyberou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia