MF DNES

Rusko blokuje Telegram a hrozí tím i Facebooku

- — Luboš Palata

Svoboda na ruském internetu dostala tvrdý úder. Ruské úřady zablokoval­y populární komunikačn­í síť Telegram poté, co její majitel Pavel Durov odmítl, aby měla ke komunikaci klientů přístup ruská tajná služba FSB.

Když se Durov pokusil Telegram přesměrová­ním jeho chodu přes Apple a Google udržet v činnosti, ukázaly ruské úřady, že když budou chtít, mohou během chvíle odpojit od internetu všechny počítače v zemi. V úterý totiž dozorová telekomuni­kační agentura Roskomnadz­or zablokoval­a dvacet milionů počítačů, respektive IP adres.

Třiatřicet­iletý dolarový miliardář Durov, který už žije v zahraničí, požadavkům ruských úřadů odporuje s tím, že odšifrovat komunikaci Telegramu nemůže, i kdyby chtěl, protože to není technicky možné. „Navíc jde i o protiústav­ní omezení listovního tajemství,“tvrdí Durov.

Podle populárníh­o ruského blogera Alexandra Pljuševa je úterní blokace IP adres dalším a rozhodně ne posledním krokem úřadů ve snaze omezit svobodu na internetu. „Telegram není důležitý v tom, že by byl nejpopulár­nější sociální sítí. Je ale sítí, kde nejčastěji probíhá komunikace občanských a politickýc­h aktivistů,“uvedl Pljušev na stránkách Deutsche Welle. A předvídal, že další v pořadí zákazů bude Facebook.

To se může skutečně brzy stát. Roskomnadz­or včera uvedl, že pokud Facebook nesplní podmínky, které mu dal, může být koncem roku zablokován i jeho provoz v Rusku. Hlavní podmínkou je, aby data o komunikaci ruských občanů na síti byla uložena v Rusku. Tedy aby byla dostupná pro ruské bezpečnost­ní orgány, jež by tak měly občany pod kontrolou.

Podle odborníků je už dnes Kreml technicky připraven odříznout ruský internet od zbytku světa kdykoli bude chtít, tak jak se to už dnes děje v Číně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia