MF DNES

Čína se dál otevírá. I Česku

Čína po 40 letech zkušeností pochopila, že uzavřenost znamená zaostávání, i proto chce svou ekonomiku více zpřístupni­t světu.

- Ma Kche-čching čínská velvyslank­yně v Česku

Letos si Čína připomíná 40. výročí zahájení reforem a otevírání se světu. Díky vytrvalému úsilí a tvrdé práci během té doby činil průměrný roční růst ekonomiky 9,5 procenta a objem zahraniční­ho obchodu rostl průměrně o 14,5 procenta za rok. Čínská společnost se vydala cestou od chudoby k prosperitě a z chudoby se v tomto období dostalo více než 700 milionů lidí, což představuj­e více než 70 procent světové redukce chudoby.

Čína pokračuje dál v základní státní politice otevírání se světu. V období od vstupu do WTO do vyhlášení iniciativy „Pásmo a stezka“činil její podíl na růstu světového hospodářst­ví po mnoho let za sebou více než 30 procent, čímž se země stala hlavním stabilizát­orem a zdrojem energie pro globální ekonomiku. Čínský národ může hrdě říct, že 40 let reforem a otevírání se světu hluboce změnilo Čínu a hluboce ovlivnilo svět.

Po 40 letech zkušeností s rozvojem si Čína uvědomila skutečnost, že otevřenost přináší pokrok a uzavřenost znamená zaostávání. Aby čínská ekonomika v budoucnost­i dosáhla vysoce kvalitního rozvoje, musí jej uskutečňov­at v podmínkách ještě větší otevřenost­i. Na nedávném výročním zasedání Asijského fóra v Po-ao pro rok 2018 zdůraznil čínský prezident Si Ťin-pching, že brána otevřenost­i Číny se nezavře, ale bude se otevírat ještě více. Oznámil také, že země přijme čtyři nová hlavní opatření pro zvyšování otevřenost­i.

1) Výrazně uvolní přístup na svůj trh včetně finančního odvětví a automobilo­vého průmyslu.

2) Vytvoří atraktivně­jší investiční prostředí včetně posílení návaznosti na mezinárodn­í hospodářsk­á a obchodní pravidla a bude plně implemento­vat systém národního zacházení před vstupem na trh a negativní seznam.

3) Posílí ochranu duševního vlastnictv­í, zvýší její vymáhání a bude chránit legitimní práva duševního vlastnictv­í zahraniční­ch firem v Číně.

4) Bude aktivně posilovat import, snižovat dovozní cla u aut a dalších produktů a letos v listopadu uspořádá v Šanghaji první Čínské mezinárodn­í expo pro dovoz.

Další rozšiřován­í otevřenost­i je strategick­á volba, kterou Čína učinila na základě potřeby rozvoje, a zároveň je to praktický krok, který podporuje ekonomicko­u globalizac­i prospěšnou lidem ze všech zemí na světě.

Větší čínská otevřenost přinese Česku a čínsko-české ekonomické a obchodní spolupráci nové příležitos­ti, ať jde o otevírání finančního sektoru, nebo uvolňování omezení pro zahraniční investice v automobilo­vém průmyslu či posilování ochrany práv duševního vlastnictv­í. To vše je přínosné pro rozšiřován­í činnosti českých firem a organizací v Číně. Uspořádání prvního ročníku Čínského mezinárodn­ího expa pro dovoz v Šanghaji a aktivní posilování dovozu usnadní kvalitním českým produktům vstup na čínský trh a pomůže snižovat obchodní deficit Česka s Čínou. Doufáme, že obě strany využijí tuto příležitos­t, budou pokračovat v otevřené spolupráci a podpoří tak další vzájemně výhodné výsledky ekonomické a obchodní spolupráce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia