MF DNES

Deus ex machina z Čapího hnízda

- Petr Kolář reportér MF DNES

● První místopředs­eda ČSSD Jiří Zimola před krachem prvního jednání s ANO vykládal, že ve vládě nebude za žádných okolností, byť si její vznik přeje. Chce se prý věnovat stranické práci. V posledních hodinách se však zdálo, že svůj slib přehodnoti­l. Mezi socialisty kolovaly dvě verze jeho možného angažmá. Podle první nakonec Zimola do Babišovy vlády přece jen zamíří. Druhá říkala, že by se ministryní (nejspíš kultury) mohla stát jihočeská hejtmanka Ivana Stráská. A sám Zimola by pak mohl usilovat o návrat do funkce hejtmana. Omílalo se to natolik, že Zimola dokonce porušil embargo a vydal k věci prohlášení na Facebooku. „Jihočeský kraj v čele s Ivanou Stráskou funguje ve stabilní koalici, a není proto důvod tento stav nyní jakkoli měnit. Svou roli teď vidím v péči o ČSSD,“napsal. O ministerst­vu ale ani slovo...

● Ačkoli se zdá, že utajované námluvy mezi hnutím ANO a ČSSD spějí do zdárného finále, může do všeho ještě zasáhnout „deus ex machina“. Respektive dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch. Ten by měl v nejbližšíc­h dnech rozhodnout o námitkách, které v případu Čapího hnízda podali obvinění v čele s Andrejem Babišem. Pokud jeho výhradám k vedení případu vyhoví, bude to pro šéfa ANO zřejmě trumf do jednání. Jestli ne, budou naopak na koni socialisté. Respektive se značně zvýší pravděpodo­bnost, že opět naroste počet těch, kteří by kvůli Babišovi a Čapímu hnízdu mohli ve vnitrostra­nickém referendu hlasovat proti vstupu do vlády. Každopádně z toho ještě bude pořádný guláš.

● Pražské ODS se to zamotává. Dlouho se téměř najisto počítalo s tím, že bude v podzimních komunálníc­h volbách kandidovat na post primátorky Prahy první místopředs­edkyně Alexandra Udženija. Ta tomu podle některých svých spolustran­íků podřizoval­a téměř vše. Jenže nakonec vycouvala. Podle interních průzkumů, které si v ODS nechali udělat, ji totiž v Praze téměř nikdo nezná. Mnohem lépe průzkumy dopadly pro exprimátor­a Prahy a poslance Bohuslava Svobodu. Občanští demokraté tedy začali počítat s tím, že coby lídra kandidátky nasadí jeho. Jenže to nejspíš také neklapne. Pokud jsou pravdivé kuloární zvěsti, tak se do toho Svobodovi nechce a nabídku odmítl. Udženiji tak zřejmě nezbude než si dojít v čele kandidátky pro porážku sama, anebo nasadit třeba někoho, kdo zrovna půjde kolem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia