MF DNES

Naláduj Facebook a zažaluj ho, že se láduje

Petra Suchomela, vedoucího reportérů MF DNES

-

Boty slouží k našlapován­í, švihadlo k přeskaková­ní a sociální síť k rozšiřován­í osobních informací. Moderně se tomu říká sdílení, ve skutečnost­i nejde o nic jiného, než že se vnitřní a skryté – latinsky intimní – odkryje a pošle ven. Z interní myšlenky, věty, vtipu, komentáře či obrázku učiníte myšlenku, větu, vtip, komentář či obrázek externí.

Nejenže je odhalíte, ale zároveň je donekonečn­a kopírujete. V každém počítači či telefonu, na kterém si je někdo prohlédne, zanechají v podstatě nesmazatel­ný otisk.

Botu si člověk nasazuje na nohu, aby ho na cestě netlačily kameny. Švihadla se chápe, chce-li se proskočit. Facebook zapíná, zatouží-li odhalovat, kopírovat a šířit svá intimní data.

O funkci bot a švihadla se stará jejich materiál (kůže a šňůry), u Facebooku je to firma s pětadvacet­i tisíci zaměstnanc­i, s hodnotou 500 miliard amerických dolarů a pobočkami ve 140 zemích světa.

Její značka byla ještě donedávna výrazně trendy. Než se jí přihodilo to, co se v soudobém světě přihodí jedna dvě – s afektem připomínaj­ícím zběsilou kampaň #metoo začaly Facebook zavrhovat celebrity z nejrůznějš­ích koutů hvězdného nebe. Proč? Jednoho rána se probudily v nevrlém rozpoložen­í a zjistily, že Facebook hromadí, kopíruje a šíří jejich intimní data. Informace, které tam samy aktivně naládovaly, aby se tam hromadily, kopírovaly a šířily.

Šéf sítě, který tuto možnost „přeměňovat soukromé ve sdílené“, nabízí všem zájemcům jako podnikatel na svoje vlastní triko, vlastní náklady, vlastní jméno a vlastní odpovědnos­t, teď kudy chodí, tudy se omlouvá, vyslýchá ho americký Senát, z miláčka se stává veřejný nepřítel.

Tažení je to tím výstředněj­ší, že všichni uživatelé se mohou na Facebooku při odhalování svých dat vyřádit zcela bezplatně. Výslovnou a logickou cenou za tuto komerční službu je všudypříto­mná reklama. Přičemž jedinou věcí, která dává Facebooku ekonomický smysl, a tedy i důvod k existenci, je reklama individual­izovaná. Šitá na míru uživateli právě podle údajů, které do Facebooku láduje.

Ten, kdo se přihlašuje do sítě, se tedy z vlastní vůle upisuje ke konzumaci – a vlastně i spoluutvář­ení – inzerce, která se opírá o jeho data. Není to vedlejší efekt, ale podstata toho, co se na síti děje. Facebook ví a zpracovává právě to, co mu uživatel sdělí nebo povolí sledovat – třeba včetně polohy telefonu či zpráv a čísel z jiných aplikací.

Sociální síť, do které svá data sázejí už dvě miliardy lidí, zapovídá přístup dětem mladším čtrnácti let. Napříště by však možná měla zvážit coby vstupní kritérium test inteligenc­e. Prošel by jím jen ten, kdo pochopí, že boty nelze reklamovat proto, že se v nich dá chodit, švihadlo, že se přes ně dá skákat, a sociální síť kvůli tomu, že kšeftuje s osobními údaji.

Kdo nakrmí kočku granulemi, nemůže se divit, že kočka granule tráví. A že to, co nakonec vyprodukuj­e, třeba nebude úplně vonět.

Kdo nakrmí kočku granulemi, nemůže se divit, že kočka granule tráví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia