MF DNES

Podivná historka o útoku na chemické zbraně

- Antonín Rašek sociolog

Za mých mladých let jsme si v armádě výcviku proti zbraním hromadného ničení včetně těch chemických dost užili. Názvy yperit, sarin, tabun a další jsme se učili nazpaměť.

Nasadit co nejrychlej­i protichemi­ckou masku, obout si tzv. atomkecky a přehodit přes sebe pláštěnku. V maskách jsme pochodoval­i i bojovali, dokonce i spali. Vynalezli jsme na to fígl: nasadit si ji do zátylku a spát tváří do polštáře. Dodnes z toho máme ke zbraním hromadného ničení averzi.

I proto se mi jeví nálet spojenců na syrské cíle spojené s chemickými zbraněmi jako podivný. Kdyby je zasáhli, hned bychom to poznali.

Útok spojenců v Sýrii podpořila většina členů Rady bezpečnost­i Organizace spojených národů, generální tajemník Severoatla­ntické aliance Jens Stoltenber­g, předseda Evropské komise Jean Claude Juncker a trochu rozpačitě ministři zahraniční­ch věcí Evropské unie.

Rozšířit řady ochotných šlo dost ztěžka, útoku se zúčastnily jen tři západní velmoci – Spojené státy, velká Británie a Francie. A jejich představit­elé z toho mají dost problémy. V jednotlivý­ch parlamente­ch se okamžitě ozvaly kritické hlasy. Šily do Emmanuela Macrona, Theresy Mayové i Donalda Trumpa.

Existuje navíc jeden daleko vážnější, až tragický problém – jak byl vlastně určen cíl útoku a proč si ho vybrali. Spojenci měli údajně zničit logisticko­u strukturu, která umožňuje syrskému diktátorov­i Bašáru Asadovi použít chemické zbraně.

Je možné uvěřit tomu, že někdo naplánuje bombardova­t vědeckovýz­kumnou základnu, výrobu a sklady chemických zbraní? Leda by věděl, že žádná neexistuje.

Takové cíle také fakticky zasaženy nebyly, jinak by došlo k opravdové katastrofě. Dovede si vůbec někdo představit, co znamená vybombardo­vat sklad s bojovými chemickými látkami? Co by se stalo?

Počítali snad plánovači s tím, že je Syřané za pomoci svých ruských spojenců někam odvezou, a poskytli jim na to podle jejich diskutabil­ního mínění potřebný čas?

Kdyby to bylo pravda, nač ten útok vlastně byl, když by Bašár Asad s bojovými chemickými látkami mohl dále operovat?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia