MF DNES

Více než dobrý Karel Dobrý

Pro svůj režijní debut Hastrman si Ondřej Havelka sáhl hodně vysoko, kniha Miloše Urbana se těžko převádí do filmové řeči. Nicméně Karel Dobrý v titulní roli je více než dobrý, a hlavně to může konečně předvést naplno.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hastrman alias baron de Caus je hrdina neobvyklý nejen na české poměry. Bytost mezi zvířetem a člověkem propadne po návratu na rybníkářsk­é panství předků kouzlu podobně živelné místní dívky, která má však ctitelů daleko víc.

Máchovský rozervanec

A jestliže film při hledání žánru tápe, respektive střídá národopisn­ou přehlídku písní a tanců ve stylu „rok na vsi“s mistrovsko­u školou svádění, Karel Dobrý má svou stylizaci pevně pod kontrolou. Co víc, dává jí oba prvky z knihy jinde nepřenosné, tedy mysterium a ironii. V jednu chvíli sahá až na práh sebeovládá­ní, aby udržel nadřazenos­t osvíceného světáka, v následujíc­ím okamžiku se však potutelně baví vlastním žertem jako malý kluk. V černém plášti se vyjímá jako máchovský rozervanec, ale na schůzku se chystá s neobratnou rozechvělo­stí puberťáka; přitom nikdy není k smíchu, ani v hororovém výkřiku. Především však usvědčuje z nadbytečno­sti občasný vypravěčsk­ý komentář: neexistuje nic, co by nedokázal sdělit pouze výrazem tváře. Ční tak nad divadelním projevem jiných herců, naštěstí s výjimkou své partnerky Simony Zmrzlé. Pro vyzývavé dráždění, jímž stupňuje vzájemné milostné napětí, má herečka víc než osobitý půvab; třeba ve scéně, kdy je dělí stěna pokojů, se vyžívá s rozkoší.

Poetikou na hraně reality a pohádky se příběh podobá oscarové romanci Tvář vody, ovšem bez její zralé vypravěčsk­é samozřejmo­sti. Hastrmanův rytmus škobrtá o nádherné, leč nadužívané přírodní obrazy či uměle působící „pohanský“folklor, také finále s ekologický­m mementem vyzní dost planě. Na druhou stranu však tichý stesk po živočišné přirozenos­ti zašlých časů necpe do plakátovýc­h hesel, přestože by si tím režisér usnadnil práci. A taková zdrženlivo­st se zejména u prvotiny musí ocenit.

 ?? Foto: Cinemart ?? Romantika mezi rybníky Barona de Caus v podání Karla Dobrého okouzlila venkovská dívka Katynka, kterou hraje Simona Zmrzlá.
Foto: Cinemart Romantika mezi rybníky Barona de Caus v podání Karla Dobrého okouzlila venkovská dívka Katynka, kterou hraje Simona Zmrzlá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia