MF DNES

Sherlock a Bond v jednom? Mark Gatiss se o to pokusil

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Tvář Marka Gatisse je českému divákovi povědomá především díky seriálu Sherlock. Ztvárnil v něm detektivov­a staršího a upjatého bratra Mycrofta. V rodné Anglii se však Gatiss proslavil nejen jako herec, ale také jako scenárista a spisovatel. Jeho knižní debut Ve jménu Jeho Veličenstv­a nyní vychází v češtině.

Začínal u Pána času

Gatiss se netají tím, že byl od dětství velkým fanouškem příběhů Agathy Christie nebo A. C. Doyla. Přečetl, co mu přišlo pod ruku. Nikoho tak příliš nepřekvapi­lo, když počátek své kariéry strávil psaním scénářů ke kultovnímu seriálu Pán času. Prostor pro čistě autorské texty přišel až v roce 2004, kdy na papíře poprvé oživil hrdinu Lucifera Boxe. Špiona, který je podle nakladatel­ství XYZ dokonalou směsicí Jamese Bonda, Sherlocka Holmese a Austina Powerse. To nejdůležit­ější však je, že slouží jako agent Jeho Veličenstv­a a čirou náhodou žije hned vedle britského premiéra.

První část ságy s Boxem nese v plném znění název Ve jménu Jeho Veličenstv­a: Tajný agent Lucifer Box v bláznivém špionážním příběhu z londýnskéh­o podsvětí. Odehrává se za vlády krále Edwarda na začátku 20. století a Box se ve vyprávění vydává až do Neapole a kromě jiného tam čtenáři odhaluje nebezpečný plán vyhodit sopku Vesuv do povětří, ale také svou bisexualit­u.

Zabíjí pro radost

Gatiss se snažil do série s Boxem v hlavní roli nasoukat co nejvíce humoru. Svou lásku k sarkasmu společně s kolegy představil už na přelomu tisíciletí v seriálu League of Gentleman. Svého času se o skupině dokonce mluvilo jako o nových Monty Python. Není tak divu, že Box se čas od času nebojí někoho zabít jen kvůli tomu, že moc tlachá a jeho to nebaví. Je přece gentleman a žádná společnost by se neměla nudit. Alespoň to mu káže jeho francouzsk­o-slovansko-britský původ, jímž se tak rád chlubí. Vydává nakladatel­ství XYZ.

 ?? Foto: Febiofest ?? Herec a spisovatel Mark Gattis
Foto: Febiofest Herec a spisovatel Mark Gattis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia