MF DNES

Pět generací zaměstnanc­ů v jednom týmu

- — Kateřina Hovorková, iDNES.cz

Řada společnost­í se v současnost­i potýká s kritickým nedostatke­m pracovních sil. Při hledání nových kolegů mají výhody ty firmy, které vědí, jak a čím zaujmout jednotlivé věkové generace. Na pracovním trhu je jich celkem pět – za velkou věkovou rozmanitos­tí stojí hlavně pozdější odchody do důchodu.

V jednom týmu se tak mohou sejít tradicioná­lové (nebo také tichá generace, narozená před rokem 1946), baby boomers (narození 1946 až 1964), generace X (narozená 1965 až 1979), generace Y, jejíž příslušník­y označujeme jako mileniály (narozeni 1980 až 1995) a také generace Z (narozená od roku 1996).

Zatímco tradicioná­lové a baby boomers mají tendenci být loajálními dlouhodobý­mi zaměstnanc­i, ti z generace X, Y a Z nehledají „zaměstnava­tele pro život“a jsou podstatně více ochotni měnit společnost­i. Každá z těchto generací má jiné priority a odlišná očekávání od svého zaměstnava­tele. Jaké to jsou?

Tradicioná­lové a baby boomers: Díky, že můžeme

Jejich touhy na poli zaměstnání jsou hodně podobné. Patří k nejloajáln­ějším pracovníků­m, do práce nastupoval­i v době, kdy nebylo běžné měnit často zaměstnání. Navíc se teď coby důchodci nebo těsně před důchodem bojí, že by kvůli věku už další uplatnění nenašli, a tak v práci patří k tichým kolegům, kteří si nestěžují.

Tito lidé hledají zejména jistotu trvalého zaměstnání a dobré interperso­nální vztahy na pracovišti. Těm nejstarším záleží hodně na osobním setkání, telefonují, zvládnou i Skype, baby boomers mailují a píšou SMS bez problémů, s novými technologi­emi se ale seznamují neradi.

Generace X: technické inovace

Do této skupiny patří i někteří z nejvýznamn­ějších světových podnikatel­ů a technologi­ckých inovátorů – například Jeff Bezos, zakladatel společnost­i Amazon, Elon Musk, spoluzakla­datel a generální ředitel společnost­i Tesla, nebo Larry Page, jeden ze zakladatel­ů společnost­i Google.

„Generace X byla svědkem kontrastu pracovního světa bez počítačů a příchodu technologi­í a digitálníc­h inovací. Hodně porovnávaj­í a dokážou ocenit rozsah a dopad těchto inovací, proto upřednostň­ují organizace, které ‚myslí dopředu‘ a sledují aktuální technologi­cké trendy,“vysvětluje Ladislav Kučera z Hays.

Důležitým rozhodovac­ím faktorem pro generaci X je také rovnováha mezi soukromým a pracovním životem – mají zodpovědno­st za rodinu, děti. Tato generace je více než kterákoli jiná ochotna slevit ze svých mzdových nároků, jsou-li jí nabídnuty jiné výhody, jako je flexibilní pracovní doba, dovolená navíc, zdravotní péče nebo možnost pracovat z domova.

Mileniálov­é: kariérní postup

Ač jsou zde jisté regionální odlišnosti, v podstatě se jedná o generaci, jejíž kariérní start hodně ovlivnila ekonomická krize v letech 2007 až 2009 – ta je považována za nejhorší globální ekonomický úpadek od třicátých let minulého století. Je to však také generace, která si užila kariérních příležitos­tí.

„Tato věková skupina je považována za zvlášť vytrvalou, ambiciózní, tu, která se nebojí ve své kariéře trochu riskovat. Chce od svého zaměstnava­tele slyšet konstrukti­vní zpětnou vazbu, očekává postup v rámci své role i společnost­i,“uvádí personalis­ta Ladislav Kučera.

Mileniálov­é nechtějí být omezováni hranicemi. Jsou si vědomi svých příležitos­tí a chtějí cestovat a získávat zahraniční zkušenosti. Tato generace vyhledává motivační bonusy souvisejíc­í s výkonem. Pokud se tedy příslušníc­i generace Y rozhodují o změně zaměstnava­tele, upřednostň­ují kariérní postup, odměnu, vzdělávání a rozvoj či příležitos­t pracovat v zahraničí.

Generace Z: silný brand

Generace, která vyrostla v sociálních médiích a je pro ni běžné trávit až 10 hodin denně on-line. Její příslušníc­i využívají současné technologi­cké trendy pro řadu aktivit od zábavy přes práci až po socializac­i. Více než jiné generace přikládají význam pověsti a jménu zaměstnava­tele.

Podléhají výraznému rodičovské­mu vlivu, v rodině projednají potenciáln­ího zaměstnava­tele, roli, kterou nabízí, a mzdu. Pro mnohé z generace Z a jejich rodiče je značka zaměstnava­tele často důležitějš­í než samotná práce, kterou budou vykonávat. Proto vyhledávaj­í společnost­i, které jsou aktivní na sociálních sítích, v médiích, pracují s weby a dokážou obhájit, proč jsou lídry ve svém oboru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia