MF DNES

Ceny bytů v Praze vzrostly během roku o 23 procent

-

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci letošního 1. čtvrtletí vzrostla meziročně o 22,8 procenta na 88 552 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů zato meziročně klesl o 11 procent. Vyplývá to ze společných statistik developers­kých firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

„I nadále jsme svědky raketového růstu cen. Nabídka nových bytů pod 70 tisíc korun za metr čtvereční prakticky vymizela, přitom v prvním čtvrtletí loňského roku bylo ještě okolo 20 procent všech prodaných bytů v cenové hladině do 60 tisíc korun,“uvedl generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Průměrná cena uváděná v cenících developerů se meziročně zvýšila o 14,5 procenta na 94 357 korun za metr čtvereční. Je tedy o 6,6 procenta vyšší než prodejní. Důvodem je to, že nejdříve se prodávají nejlevnějš­í byty, dražší zůstávají v nabídce delší dobu.

Nejmenší prodej za šest let

V prvním čtvrtletí developeři v hlavním městě prodali 1 200 nových bytů. To je nejméně za posledních šest let. V porovnání s rekordním prvním kvartálem roku 2015 je jejich počet zhruba o třetinu nižší. Nejvíce jich připadalo na Prahu 9, Prahu 10 a Prahu 5.

„Počty prodaných bytů klesají poslední dva roky. Pokud se nestane něco zásadního, mohou celkové prodeje klesnout pod 5 000 nových bytů, což bude nejméně od roku 2013. Metropole by měla být tahounem domácí ekonomiky, ale i místem, které bude schopno poptávku po novém bydlení uspokojit. Pražský trh s byty ale místo toho začíná spíše zaostávat,“doplnil předseda představen­stva Trigemy Marcel Soural.

Za celý loňský rok developeři v Praze prodali 5 500 nových bytů. Počet dostupných bytů v nabídce developerů meziročně vzrostl zhruba o pětinu na 4 200. „Silnější nabídka na začátku roku je dána na jedné straně zpomalením tempa prodejů a na druhé straně sezonností. Současný růst nabídky je tak zřejmě jen krátkodobý­m výkyvem,“dodal majitel Central Group Dušan Kunovský.

Podle odhadu developerů i letos klesne počet nových prodaných bytů v Praze, ceny se dostanou k hodnotě 100 tisíc korun za metr čtvereční. Nabídka by se postupně měla rozšiřovat na 5 000 bytů na konci roku. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia