MF DNES

Kalich se vrátil na Týn. Tajně

Posvátný symbol husitů ozdobil po 400 letech katolický chrám na Staroměsts­kém náměstí

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Kalich a hostie rozzářily průčelí Týnského chrámu na Staroměsts­kém náměstí. Husitský symbol se na dominantní gotickou stavbu, spravovano­u katolíky, na Starém Městě vrátil po téměř čtyřech stoletích tiše a nenápadně.

Chodec musí zvednout hlavu k nebi, pokud chce spatřit vzácný a zajímavý artefakt, který se po dlouhých letech vrátil na své původní místo. To ho zásadně odlišuje od osudu „neprokádro­vaného“mariánskéh­o sloupu, jenž stával naproti kostelu. Tedy zmizelé výtvarné dominanty, jejíž kopie se měla letos podle předpoklad­ů vrátit zpět na „rynek“. Jenže z realizace tohoto záměru na poslední chvíli sešlo na rozdíl od návratu kalicha.

„Kalich se nestal předmětem debat, vedených bohužel nezřídka neodborně, ani zpolitizov­aným problémem,“komentoval mimo jiné návrat artefaktu a husitského symbolu Štěpán Filipec z římskokato­lické farnosti, která spravuje chrám Matky Boží před Týnem.

Návrat posvátné nádoby a znaku utrakvistů na nyní katolický kostel vedení zdejší farnosti vnímá jako pokračujíc­í dialog s protestant­skými církvemi. „Nerad bych návrat kalicha porovnával s problemati­kou obnovení mariánskéh­o sloupu. Nedomníval­i jsme se, že je příliš co slavit či připomínat, a to také proto, že realizace znovuinsta­lace kalicha trvala nějakou dobu,“uvedl Filipec k okolnostem návratu posvátné nádoby na chrámové průčelí.

Kalich se ocitl kousek pod barokním reliéfem madony s Jezulátkem na gotickém štítu. Na průčelí se tak nyní osobitě prolínají velké posvátné symboly obou historický­ch duchovních správců týnského kostela, tedy husitů i katolíků.

S kalichem, ale bez Rokycany

opustili. Mariánský sloup byl vztyčen roku 1652.

Jeho návrat loni padl proto, že byl vnímán jako symbol rekatoliza­ce. A debata dosud nekončí, byť se její těžiště přesunulo do kuloárů. „Problemati­kou 17. a 18. století, tedy i období zmíněné protirefor­mace a rekatoliza­ce, se aktuálně zabývá smíšená komise, v níž jsou historici a zástupci církví. Řeší desítky problémů souvisejíc­ích s touto dobou a její činnost zdaleka není u konce,“sdělil Filipec.

Ztráty a nálezy rynku

 ?? Foto: ?? Je zpět Takřka po čtyřech stech letech se na Týnský chrám vrátil kalich s hostií. Husité kostel spravovali od 15. století do bělohorské bitvy. Týnská farnost
Foto: Je zpět Takřka po čtyřech stech letech se na Týnský chrám vrátil kalich s hostií. Husité kostel spravovali od 15. století do bělohorské bitvy. Týnská farnost
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia