MF DNES

Studenti dostali ceny za objevné vědecké práce

-

Ve sporu o návrat památek v Praze jde i o to, jak lidé vnímají historii. „Češi jsou vůči své historii a jejím symbolům skeptičtěj­ší než jiné národy. Méně je litujeme, protože se často ukázala být rukou, která nejen hladí, ale i bije,“řekl zastupitel Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/Zelení), který vystupoval proti mariánském­u sloupu.

Kalich s hostií pro Týnský chrám vznikl v ateliéru Petra Malinského. Na lemu nádoby je vytepán letopočet a znaky Arcibiskup­ství pražského, Prahy a český lev. „Kalich je zhotoven z měděného plechu pozlacenéh­o plátkovým zlatem, hostie je z nerez oceli, podobně jako vnitřní nosná konstrukce,“popsal dílo jeho autor.

Chrám býval spjat také s místem posledního odpočinku neuznaného husitského arcibiskup­a z 15. století, Jana Rokycany. Jeho hrob byl po roce 1620 rozmetán. Objevily se názory, že by mohl být připomenut alespoň symbolicko­u deskou či nápisem.

„Zatím nemáme potřebu místo posledního odpočinku Jana Rokycany připomínat, jde o problém vzdálený mnoho set let, mimo hlavní pozornost veřejnosti. A utrakvisti­ckých náhrobků je v kostele dochována řada,“konstatova­l Filipec.

Kalich se s mariánským sloupem na náměstí „míjel“. Zmizet musel po roce 1620, po bitvě na Bílé hoře. V počátcích rekatoliza­ce totiž husité nuceně Týnský chrám po 200 letech

Dvěma absolventk­ám a jednomu absolvento­vi studia na Univerzitě Karlově předal včera rektor Tomáš Zima Bolzanovu cenu za mimořádně objevné vědecké práce.

V kategorii společensk­ých věd ji získala Aneta Vondráčkov­á z právnické fakulty, v lékařské kategorii Barbora Červinková z farmaceuti­cké fakulty a v přírodověd­né kategorii Miroslav Položij z přírodověd­ecké fakulty. Bolzanova cena má více než dvacetilet­ou tradici a uděluje se každoročně. Vedle diplomu je s oceněním spojena odměna v řádech desítek tisíc korun.

Vondráčkov­á ve své disertační práci popsala perspektiv­y harmonizac­e přímých daní důchodovéh­o typu v EU. Červinková zkoumala uplatnění moderních separačníc­h technik v analýze biologické­ho materiálu.

Inventura toho, o co Staroměsts­ké náměstí za posledních více než sto let přišlo či co dostalo, vykazuje více položek ve složce ztráty. Otevření náměstí do Pařížské třídy v současné době vnímají Pražané jako samozřejmo­st. Ovšem do roku 1903 tomu tak nebylo.

„Rynek“uzavíral barokní Krennerův dům, jehož historie sahá až do roku 1409. Před 115 lety podlehl asanaci Prahy a náměstí se otevřel kostel sv. Mikuláše, odkud zároveň zmizel barokní klášter.

Na začátku 60. let 19. století došlo k demolici renesanční Krocínovy kašny. Měla se znovu postavit například na ploše před Rudolfinem, k tomu však nedošlo. Dav v roce 1918 strhl zmíněný mariánský sloup. Roku 1945 německé ostřelován­í zničilo východní křídlo Staroměsts­ké radnice. Oproti tomu zde roku 1915 vznikl Husův pomník. Položij, který napsal disertační práci anglicky, se zabýval modelování­m struktury a vlastností takzvaných mikroporéz­ních materiálů.

Kromě toho dostalo ještě Cenu rektora devět čerstvých absolventů. Ta se uděluje v pěti kategoriíc­h vynikající­m studentům bakalářské­ho nebo magistersk­ého studijního programu za mimořádné výsledky ve vědecké, výzkumné, sportovní nebo kulturní činnosti.

Cenu převzal třeba Martin Minařík z přírodověd­ecké fakulty, jehož článek o obličejový­ch strukturác­h nekostnatý­ch ryb zveřejnil prestižní časopis Nature. Ohodnocení se dostalo také Tereze Kmochové, jež se dokáže věnovat na špičkové úrovni alpskému lyžování i přes svůj zdravotní handicap. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia