MF DNES

Štěpán Mládek Čtyřicetil­etý právník Štěpán Mládek je kamarád. Už dlouhá léta spolu hrajeme fotbal za mužstvo FC Prase, a proto si v rozhovoru tykáme. Dnes po zápase je hlavní téma jasné: Jožin z bažin. Š

-

těpáne, ty jsi věděl, co chystá Metallica pro pražský koncert? Vůbec ne. Ale šel tam náš kamarád, spoluhráč Richard, od kterého mi o půl jedenácté večer přišla esemeska: Ty vole, Metallica hraje Jožina!

Myslel jsi, že to Richard přehnal s pitím? Buď. Nebo že se snaží o apríl, ačkoli bylo už druhého. Ale vrtalo mi to hlavou a začal jsem googlovat, jestli vůbec Metallica hraje v Praze.

To hrála. Jo, a tak jsem Richardovi psal: „Jakože zahráli Jožina z repráků před koncertem?“A on: „Ne, hrála ho živě a přímo Metallica.“Pořád jsem to považoval za srandu, ale přece jen jsem se podíval na YouTube, jestli tam něco není, a ono bylo.

Co jsi cítil? Byl jsem v šoku. Metallica, kterou znáš celý život, hraje tvýho tátu! K hudebnímu provedení se nebudu vyjadřovat, ale upřímně oceňuju češtinu – textu bylo rozumět.

Volal jsi tátovi? Jasně, i když bylo jedenáct večer. Ještě něco maloval a řekl: „To je nějaká česká kapela?“Což není póza, on tohle nesleduje, muziku poslouchá předválečn­ou. Tak jsem mu vysvětlil, že je Metallica opravdu známá, táta pořád krčil rameny, ale když jsem dodal, že asi jako Michael Jackson, konečně zpozorněl a šel si to na YouTube taky pustit.

Jaký máš vlastně vztah k Jožinovi? V dětství jsem ho jako žádnou bombu nebral, měl jsem radši jiné tátovy písničky. Až když se Jožin prosadil i v Polsku, došlo mi, jaký je v něm hitový potenciál.

Vysvětluje­š si to nějak? Trochu vtíravá melodie, jednoduchý refrén, pěkný text... A video s Pešákovým tancem.

Ty jsi taky muzikant? Ani ne. Ale v patnácti jsem se potají začal učit na kytaru a složil na ni dokonce jednu písničku, kterou táta nahrál a vystoupil s ní v Čundrkántr­yšou – jmenuje se U lesa v USA. Skládal jsem ji pět let, na honorářích přišlo pět set korun, a tak jsem pochopil, že se hudbou neuživím. A děláš právníka. Ono to vypadá, že jsem se odrodil, ale ve skutečnost­i pocházím z právnické rodiny a odrozencem je táta. Jeho otec byl právník a například mámin děda Janoušek býval známým soudcem v Brně; dnes se tam po něm jmenuje ulice.

Ve sportu jsi něco dokázal? Mám třetí místo z velkého závodu na zimních lyžích v létě, bylo to v Jizerských horách. Jó, sjezdovat na trávě! To je sport, ve kterém jsem dobrý dokonce i bez tréninku.

Předáš slovo nějakému sportovci z vaší rodiny? Ty bys asi chtěl mámu, která bývala stolní tenistkou, jenže ona na rozhovory není... Víš co? Můj vzdálený příbuzný se jmenuje Matyáš Kantner, je mu devatenáct a hraje hokejovou extraligu za Plzeň.

Beru ho, díky. A ještě ti chci říct něco k tomu Jožinovi. Já dlouho nedocenil, co všechno táta dokázal, připadalo mi to normální. Teprve teď, když jsem viděl záznam z Metalliky, definitivn­ě mi došlo, že toho dokázal hodně; a vlastně jsem byl pyšnej.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia