MF DNES

Šéf CIA u Kima Tajná schůzka před summitem USA – Severní Korea

Je zjevné, že prezident Trump se nechce blamovat. Z chystaného summitu s Kimem potřebuje hmatatelné výsledky. Proto za ním vyslal svého designovan­ého ministra zahraničí.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Poslední vývoj naznačuje, že severokore­jský diktátor Kim Čong-un se nenechal zviklat nedávným raketovým útokem, který USA provedly proti jeho syrskému příteli Bašáru Asadovi, a dál touží po setkání s Donaldem Trumpem.

Přitom právě takovýchto útoků ze strany Spojených států se severokore­jský režim vždycky obával, a zejména proto, aby je eliminoval, si pořídil jaderný arzenál.

Možná však mladý severokore­jský vůdce věří, že s Trumpem a jeho spojenci domluví mnohem betonovějš­í bezpečnost­ní záruky (a ještě na tom vydělá).

Každopádně je vidět, že na summit s Trumpem se celý třese a nechce zavdat sebemenší příčinu, jež by ho mohla zhatit.

Pchjongjan­gu najednou nevadí rozsáhlé vojenské manévry USA a Jižní Koreje, které nyní probíhají poblíž severokore­jských břehů a jež byly pro tamní režim každoročně důvodem vojenského třeštění.

Vstřícným signálem je i to, že oslavy Dne slunce, výročí narození Kim Ir-sena, zakladatel­e KLDR a její vládnoucí dynastie, se tento týden obešly bez tradiční vojenské přehlídky.

Nejvíce však šokovala včerejší zpráva o tajné misi ředitele CIA a designovan­ého ministra zahraničí USA Mikea Pompea v Pchjongjan­gu. Něco takového svět nezaznamen­al od roku 2000, kdy do KLDR dorazila tehdejší ministryně zahraničí Madeleine Albrightov­á – ta však nepřijela na zapřenou.

Pompeův výlet tak více připomíná legendární utajenou průlomovou cestu diplomatic­kého mága Henryho Kissingera do Pekingu v roce 1971 (viz box Tajná cesta...).

Pompeo se sešel přímo s Kim Čong-unem. Jeho misi, která se uskutečnil­a začátkem dubna, potvrdil včera na Twitteru bez jakýchkoli podrobnost­í i prezident Trump.

Tato zpráva rozhodně prohloubil­a naději. Přinejmenš­ím dokazuje, jak odpovědně přistupuje Trump k přípravě summitu s Kimem, aby se neblamoval.

Úplně nejhorší by pro něho totiž bylo, kdyby se s diktátorem sešel (podle včerejší zprávy agentury Bloomberg je jedním z plánovanýc­h míst jejich schůzky i Praha), a tím ho v očích světa legitimizo­val, ale následně by vše zůstalo při starém. Trump potřebuje jasné záruky, že jednání přinese hmatatelný výsledek, nejlépe dohodnutý scénář k denukleari­zaci Severní Koreje.

Historická „předpremié­ra“

Jakousi „předpremié­rou“, byť historicky neméně významnou, bude mezikorejs­ký summit, tedy setkání Kim Čong-una a jihokorejs­kého prezidenta Mun Če-ina. Odehraje se už za osm dní a také z jeho přípravy přicházejí optimistic­ká sdělení.

Jižní Korea má v plánu na summitu zahájit rozhovory o oficiálním ukončení korejské války. Často se na to zapomíná, ale oba korejské státy jsou od roku 1953 technicky vzato nadále ve válečném stavu. Na tento záměr se Jihokorejc­ům dostává ze severu vstřícných signálů.

Severní Korea podle diplomatic­kých zdrojů už také potvrdila Američanům, že je připravena jednat o denukleari­zaci poloostrov­a. Co za to Kim bude chtít, zatím nevíme. Jen se tuší, že toho rozhodně nebude málo. S tím ale do jednání USA jdou.

 ?? Foto: ČTK ?? Předvoj Jihokorejs­ká televize informuje o cestě Mika Pompea (druhý zprava) za vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem.
Foto: ČTK Předvoj Jihokorejs­ká televize informuje o cestě Mika Pompea (druhý zprava) za vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia