MF DNES

Šéf KSČM chce dělat Babišovi „kádrováka“

Babiš zvažuje ústupek: na vnitro by nakonec mohl zamířit sociální demokrat Zimola. Filip si věří, KSČM může vetovat ministry.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Dnešek je zásadní den v debatách o podobě příští vlády. Sociální demokraté totiž hodlají po čtyřech dnech utajování prozradit, nakolik je oslovila poslední nabídka šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ke vstupu do vlády.

Od pondělí obě strany veškeré informace tají. Se zdůvodnění­m, že sociální demokraté potřebují nejdřív vše projednat na svém grémiu a předsednic­tvu. A k tomu dojde právě dnes.

Nejzásadně­jší střet mezi ANO a ČSSD v rozhovorec­h o příští vládě – kdo bude řídit ministerst­vo vnitra – by mohl podle informací MF DNES skončit rošádou.

Současný nestranick­ý ministr Lubomír Metnar se přesune na post prvního náměstka a ministrem se stane druhý muž ČSSD Jiří Zimola. I takový scénář zvažuje podle dvou zdrojů MF DNES Babiš.

A ve svých úvahách o obsazení ministerst­ev bude muset Babiš také dát na požadavky komunistů. Aspoň tak to tvrdí v rozhovoru pro MF DNES před stranickým sjezdem předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Nominuje samozřejmě premiér. Ale naše role by se dala pojmenovat, jak to hezky říká prezident, negativní kádrová pravomoc,“tvrdí Filip.

Šlechtová a Stropnický? Konec

„V příští vládě by určitě neměli být ministryně obrany Karla Šlechtová a ministr zahraniční­ch věcí Martin Stropnický,“má jasno Filip, jehož oba ministři naštvali komentáři k americkému útoku na Sýrii.

Filip předpoklád­á, že pokud sociální demokraté z rozhovorů nevycouvaj­í, příští týden ve středu nebo čtvrtek se do vyjednáván­í zapojí i KSČM. „A když už bude jednání ve třech, tak věřím, že to dopadne. Budeme dobří mediátoři,“je přesvědčen Filip.

Podle kuloárních informací Babiš v pondělí nabídl sociálním demokratům pět ministerst­ev a obsazení vnitra, kvůli kterému ztroskotal­a poslední jednání před dvěma týdny, nestraníke­m. Přičemž sociální demokraté by měli právo veta. ČSSD se však tato varianta nezamlouvá.

Mimo jiné i proto, že po posledním nezdaru ve vyjednáván­ích vedení ČSSD své členské základně na sjezdu vzkázalo: Pokud bychom měli někdy obnovit rozhovory s ANO, tak nejspíš už jen bez obviněného Babiše ve vládě.

Teď je však zřejmé, že Babiš v příští vládě bude. A proto musí šéf ANO místo své hlavy nabídnout ČSSD jiný velký ústupek. Tím může být právě Zimola na vnitru.

Jiný scénář sice mluví o tom, že Babiš sociálním demokratům navrhl obsazení vnitra Jeronýmem Tejcem, někdejším poslancem, který byl ještě loni členem ČSSD. Ale vedení ČSSD se obává, že by tuto variantu, po Tejcově vystoupení ze strany, velká část členů nepřijala.

To Zimola je jiný příběh. Od letošního února prožívá velkou vnitrostra­nickou rehabilita­ci. Zatímco loni ho staré vedení strany kvůli kauze Lipno vyškrtlo z kandidátky do Sněmovny a sám se vzdal pozice hejtmana Jihočeskéh­o kraje, letos už je kauza minulostí, Zimola byl zvolen statutární­m místopředs­edou strany a funkce ministra by jeho pozici dodala lesk. Na vnitru by mohl „fungovat“i proto, že Babiš dlouhodobě nechce, aby úřad obsadil někdo z okruhu spojenců bývalého ministra Milana Chovance. A to by platilo v případě Zimoly, který se s Chovancem v poslední době i kvůli zmíněné kauze Lipno opravdu nemusí.

A rozjíždí se další spekulace. Na ministerst­vo spravedlno­sti, o jehož řízení už nemá zájem Robert Pelikán, by se mohla po letech vrátit někdejší poslankyně ČSSD Marie Benešová, jiné zdroje nicméně hovoří opět o Tejcovi.

Páka na Babiše

Problém má Babiš s obsazením ministerst­ev zahraničí a obrany. Podle dosavadníc­h informací je nabídl ČSSD, ministři za ANO Martin Stropnický a Karla Šlechtová by se mohli přesunout na velvyslane­cké pozice. Jenže sociální demokraté o úřady zatím nemají zájem. Byť už z jejich řad zaznívají jména vhodných kandidátů. Aspoň do Černínskéh­o paláce. Tam jako favorit figuruje exministr Jan Kohout, některé zdroje však hovoří také o předsedovi ČSSD Hamáčkovi nebo europoslan­ci Miroslavu Pochem, jehož by však mohly limitovat špatné vztahy s Hradem.

Sociální demokraté velmi stojí o ministerst­vo práce a sociálních věcí, které jim Babiš zřejmě nabídne. A přibalí k tomu ještě nejspíš ministerst­va školství a kultury. I když ČSSD by radši ministerst­vo pro místní rozvoj.

To komunisté nemají mít výměnou za podporu vlády žádné ministerst­vo. Ale Filip předpoklád­á, že Babiš do vlády neposadí nikoho, s kým by měli zásadní problém. A je si jistý, že komunisté budou mít dostatečné páky na to, aby vláda neuhnula z levicového programu, který si strany dojednají.

Součástí tolerance je, že pokud by vláda porušila některé z dohod, nemusíme podpořit státní rozpočet. To je dost silná páka,“říká Filip.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia