MF DNES

Izrael slaví

Před 70 lety vznikl nezávislý židovský stát

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

„Fakt, že mezi Izraelem a Araby stále není mír, je důkazem toho, jak moc je situace komplikova­ná a křehká. V tomto konfliktu není nikdo jen svatý a nikdo jen darebák. Obě strany už několikrát promarnily šanci na mírové řešení,“soudí profesor Uri Bialer, expert na mezinárodn­í vztahy z Hebrejské univerzity.

Izrael v těchto dnech slaví 70. let své nezávislos­ti. Dodnes však někteří zpochybňuj­í jeho existenci.

Myslím, že je třeba rozlišovat mezi formálním přístupem států a přístupem rozličných ekonomický­ch, kulturních a politickýc­h organizací. Izrael má navázané diplomatic­ké vztahy s více než 150 zeměmi. To je mnohem větší procento, než jak tomu bylo na konci čtyřicátýc­h nebo padesátých let. Ale nikdo nemůže říci, jak se vše bude vyvíjet dál. Záleží na tom, co současná anebo budoucí vláda udělá. Pokud by se třeba rozhodla otevřeně anektovat Judeu a Samaří, jsem si jistý, že situace by se změnila.

A pokud jde o ty organizace?

To je druhá stránka, a ta negativní. Mnoho organizací jako BDS (globální kampaň, která vyzývá k bojkotu Izraele a sankcím proti němu – pozn. redakce) a jí podobné zvyšují svůj tlak proti Izraeli. V mnoha státech dochází k věcem, jaké se ještě před dvaceti lety neodehráva­ly. Jde například o ekonomický bojkot izraelskýc­h firem. Nejsou to věci na vládní úrovni, obchod bojkotují samotné firmy.

Co je podle vás příčinou?

Není vývoj v mírových jednáních. Premiér Benjamin Netanjahu sice mluví o podpoře palestinsk­ého státu, ale je veřejným tajemstvím že jeho vznik neschvaluj­e. To významně zhoršuje pozici Izraele ve světě.

Vinu na selhání mírového procesu přece nenese Izrael.

Izrael má naprostou pravdu v tom, když tvrdí, že je velmi problémové jednat s Palestinci o míru, protože jsou rozděleni. Jedni ho uznávají, druzí – Hamas v Gaze – právo na jeho existenci popírají. Tak kdo mluví za Palestince, kdo je zastupuje? To si musí nejdřív rozhodnout Palestinci sami. Na druhé straně není pochyb, že současná izraelská vláda neuvažuje o vzniku palestinsk­ého státu jako o něčem, co by bylo užitečné.

Ale i někteří sionisté po zkušenoste­ch ze stažení sil z Pásma Gazy, odkud na Izrael dopadaly v posledních letech rakety, připouštěj­í, že Palestina by byla bezpečnost­ním rizikem.

To je jeden z argumentů pravice. Je ale otázkou, co bychom na druhou stranu získali. Ustavení palestinsk­ého státu se neodehraje v nějakém vakuu. Správnou otázkou je, zda Palestinci souhlasí s uznáním Státu Izrael, jestli souhlasí s úpravou hranic a bezpečnost­ními opatřeními. A také, jaké budou důsledky vzniku palestinsk­ého státu a stažení za hranici z roku 1967. Na to je třeba se ptát. Státy nevznikají tak, že se to rozsekne sekerou. Ráno se probudíte a Palestinci ostřelují Tel Aviv.

Případ Gazy tomu ale odporuje.

Západní břeh Jordánu není Gaza, jež situaci hrozně zkomplikov­ala, protože Hamas neuznává právo Izraele na existenci. Uznání Izraele je základ. Je třeba si uvědomit, že pokud jde o Západní břeh, je tam de facto mír. Spolupracu­jí s námi v oblasti bezpečnost­i, nedochází už k velmi vážným teroristic­kým útokům na Izrael, autobusy už v Jeruzalémě nevybuchuj­í. Ramalláh je dnes Las Vegas Západního břehu, kvetoucí město. Ekonomická situace mnoha Palestinců na Západním břehu se zlepšila natolik, že ostatní Arabové jim závidí. A to k něčemu vede.

Je tedy šance na mírové řešení?

Moje instinkty mi říkají, že není jiné řešení pro Izraelce a Araby než žít v míru a nějaké dohody se nakonec dosáhne. Jak dlouho ale bude trvat, nevím. Izrael je v otázce řešení konfliktu rozdělen mnoho let. Začalo to už v roce 1948 a pokračuje to, postoj Benjamina Netanjahua je v kontrastu s levicí. Pravice si myslí, že ustavení palestinsk­ého státu povede v budoucnu k válce. Levice má opačný názor. Za celých padesát let do osad na Západním břehu přišlo jen zhruba čtvrt milionu Židů. Izraelci volí nohama proti anexi. Většina Izraelců nenavštěvu­je Západní břeh a ani ideologick­y není pro jeho držení. I proto si myslím, že pokud by vznikla nová vláda, nebude mnoho lidí protestova­t proti nějaké dohodě s Palestinci, přinese-li to mír. Tedy pokud Hamas i Palestinci na Západním břehu jsou ochotni uznat Izrael.

Problémem začíná být i hrozba ze strany Íránu. Je i tady naděje na změnu?

Máme dva myšlenkové směry, pokud jde o Írán. Někteří bývalí diplomaté či politici nikdy neztratili naději na změny v Íránu. Podle nich je Írán v základu sekulární zemí, kde lidé rádi nakupují, kde je reálná politika důležitějš­í než ideologie a ekonomika důležitějš­í než Korán. Soudí, že se z dlouhodobé­ho hlediska Írán stane zase normální zemí. Na druhé straně jsou však ti, kteří jsou přesvědčen­i, že Írán je islamistic­kou zemí. Ale jak to doopravdy je, sám nevím.

A pokud jde o íránský jaderný program?

Nemyslím si, že někdo zastaví Írán, aby nevytvořil jadernou bombu. Pokusit se o to vojenskou akcí by bylo příliš riskantní. Pokud jaderný arzenál Írán získá, pro Izrael to bude poprvé v jeho historii velmi křehká situace, jak udržet na Blízkém východě rovnováhu, pokud jde o jadernou sílu. Není pochyb, že Izrael bude muset přijmout nějaká obranná opatření, mezi jinými to bude i schopnost sestřelit íránské rakety. Není pochyb, že jaderný arzenál Íránu zhorší situaci. Řeknu vám to z mojí perspektiv­y, dlouho učím o studené válce. Jedním z největších tajemství, proč se válka neproměnil­a v horkou, anebo dokonce vařicí, bylo to, že jaderné síly byly vyrovnané.

Samozřejmě Izrael nemůže připustit, aby měl Írán základnu na Golanech. Nynější situace na Blízkém východě vyžaduje flexibilit­u a pragmatick­ý přístup.

 ?? Foto: ČTK ?? Přežil Malý stát od svého založení v roce 1948 bojuje o svou existenci na Blízkém východě.
Foto: ČTK Přežil Malý stát od svého založení v roce 1948 bojuje o svou existenci na Blízkém východě.
 ?? Foto: ČTK ?? Izrael slaví Ohňostroj nad nasvícenou radnicí v Tel Avivu byl jen součástí oslav nezávislos­ti. Stín na ně vrhaly obavy z íránského útoku.
Foto: ČTK Izrael slaví Ohňostroj nad nasvícenou radnicí v Tel Avivu byl jen součástí oslav nezávislos­ti. Stín na ně vrhaly obavy z íránského útoku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia