MF DNES

A teď to bude podle nás

Komunisté budou za toleranci Babišovy vlády ovlivňovat její podobu. MF DNES to řekl jejich předseda Vojtěch Filip.

- Eva Pospíšilov­á, Ondřej Leinert reportéři MF DNES

Chceme, aby nominace byly se souhlasem všech tří subjektů. Na tom trváme.

Komunistic­ký šéf Vojtěch Filip zítra na mimořádném sjezdu strany v Nymburku obhajuje svůj post. Má hned devět protivníků. Ale zrovna tak ho příští týden nejspíš čekají další námluvy o vládní spolupráci s ANO.

ANO se na druhý pokus vrátilo k vyjednáván­í s ČSSD. Nevadí vám, že s vámi jedná až jako s tím třetím?

Víte, my ale do té vlády nemůžeme vstoupit, protože se nemůžeme shodnout na prioritách v bezpečnost­ně-zahraniční politice. Třeba dál trváme na tom, že Sýrie byla hrubá chyba.

Nejhlasitě­jšími zastánci tohoto spojenecké­ho útoku byli současní ministři zahraničí a obrany Martin Stropnický a Karla Šlechtová. Budete požadovat po Andreji Babišovi, aby v příští vládě už nebyli?

Tak zaprvé: to nebyl obyčejný útok, byla to válečná agrese. Zadruhé: už jsme řekli, že oni dva se vyjádřili způsobem, který odporuje ústavnímu slibu, že budou dodržovat ústavu a zákony České republiky.

Takže by vám vadilo, kdyby je Andrej Babiš znovu nominoval?

Ale já nepředpokl­ádám, že je bude znovu nominovat.

Proč?

Protože chceme, aby ta nominace, kterou provede premiér, byla se souhlasem všech tří subjektů. Na tom trváme. Ostatně proto budou i trojstrann­á jednání.

Už je nějaké naplánován­o?

Proběhnout by mělo v příštím týdnu.

Dá se tedy očekávat, že ČSSD přistoupí na nabídku ANO?

To já nevím, to se musíte zeptat ČSSD.

Informace, jak to vypadalo na pondělním jednání, kdy ANO dalo ČSSD nabídku, jste ale dostal, že?

Ano, měl jsem informaci jak od Jana Hamáčka, tak od Andreje Babiše.

Co tedy bylo ČSSD nabídnuto?

U jednotlivý­ch resortů to ještě nebylo úplně jasné. Nedošlo tam k dohodě, které z těch čtyř pěti ministerst­ev nakonec bude pro ČSSD.

Jste přesvědčen, že varianta s ČSSD tentokrát vyjde?

Myslím, že až budou jednání ve třech, tak to dopadne. Že budeme dobrými mediátory.

Co vlastně KSČM za to, že bude tolerovat vládu Andreje Babiše, dostane? Dá se říct, že teď stojíte v koutě a čekáte, jak dopadne vyjednáván­í s ČSSD.

My ale nejsme v koutě. S ANO jsme začali jednat dřív a ve vyjednání o programu jsme dál.

A nebude to pro KSČM málo? ČSSD získala ve volbách méně hlasů než vy a může mít až šest ministrů. Vy žádného.

To je ale jejich problém. Věřte mi, nebo ne, pro mě je důležitějš­í nezradit náš program. Proto také nejde o podporu vlády, ale podporu vzniku a toleranci té existující vlády. Když vybočí z programové­ho koridoru, my budeme mít volné ruce.

Neobáváte se, že pro Andreje Babiše sehrajete jen roli užitečných idiotů? Vy mu podpoříte vládu, ale on pak může kdykoli hlasovat tu s SPD, tu s Piráty...

Myslíte si, že jsme tak nezkušení, abychom nevěděli, že každý rok se schvaluje státní rozpočet a že to programové prohlášení musí být realizován­o právě prostředni­ctvím těch prostředků, které jsou ve státním rozpočtu? Součástí té tolerance je právě to, že my ten rozpočet nemusíme podpořit každý rok.

O víkendu čeká KSČM sjezd. Budete se tam také bavit o tolerování vlády? Je možné, že sjezd stanoví další požadavky k tomu, abyste mohli podpořit vládu?

Vyloučit se to nedá, určitě to bude součástí debaty.

Jsou i v KSČM hlasy nejít vůbec s Andrejem Babišem?

Ano, jsou. I když zatím v menšině, protože jak výkonný výbor, tak ústřední výbor strany měl na všech jednáních informace o vyjednáván­í a buďto je vzal na vědomí, nebo schválil.

V podzimních volbách do Sněmovny dostala KSČM 7,8 procenta hlasů. O voliče ji připravilo mimo jiné hnutí ANO. Nehrozí, že když teď ANO a KSČM budou spolupraco­vat, že vám voliči ještě ubudou? Že si řeknou, nakonec program KSČM plní Babiš, tak ho pojďme volit?

Myslím si, že to bude spíš opačně. Že lidé si uvědomí, že pokud skutečně budou chtít, aby vláda plnila volební program, tak musí volit KSČM. Vždycky to tak bylo. Třeba když ČSSD něco slíbila, tak ji jen KSČM uměla donutit, aby to tak nakonec i bylo, byť skutečná koalice byla jiná.

Po volebním propadáku před půl rokem to vypadalo, že v pozici předsedy skončíte. Co se změnilo, že nakonec znovu obhajujete?

Řekl jsem, že budu pokračovat, pokud budu mít dostatečno­u podporu členské základny. A nominace jsem dostal.

Ale byl to nejhorší výsledek v historii vaší strany. To jste ani nezvažoval, jestli to nezabalit?

Zvažovali jsme to všichni. Ale je snadné sebrat se a jít, složitější je sebrat se a zůstat. Takže jsme si řekli, zůstaneme, ale svoláme sjezd. Kandidátů je dostatek, můžeme si vybrat, jak bude nové vedení vypadat. Z mého pohledu je důležité, aby v něm byly zastoupeny všechny věkové kategorie a aby tam také byly více zastoupeny regiony, protože po pražském sjezdu v roce 2016 jsme měli všechny tři místopředs­edy z Prahy – a to se příliš neosvědčil­o.

Na minulém sjezdu jste řešili, že KSČM vymírá členská základna. Každý rok takto přijdete o zhruba tři tisíce členů. Už se vám to podařilo zastavit?

Zatím ne. Snížil se ten rozdíl, ale zatím se obnova členské základny nedaří. Bude to jeden z úkolů, který budou mít základní organizace a okresní výbory.

Jednou z příčin neúspěchu KSČM ve volbách byla podle vaší stranické analýzy menší schopnost prezentova­t se na sociálních sítích. Budou teď komunisté víc tweetovat?

Aktivitu na sociálních sítích projednává­me na každém výkonném výboru, žel ne všichni se do toho zapojují, máme členy velmi aktivní i takové, kteří moc aktivní nejsou. Já sice Facebook osobně nemám, využívám stranický. Ale zřídil jsem si osobní Twitter.

A staráte se o svůj účet sám?

Ano, zásadně. Odmítl jsem, že by mi to někdo psal. Ale tím je také dáno, že ne tak často prezentuji svůj názor, protože si na to musím udělat čas. Nechci tam nějaké výkřiky, ale jasná stanoviska. Nicméně, už jsem se ta vyjádření v 280 znacích celkem naučil.

Na sjezd KSČM přijede vůbec poprvé v polistopad­ové historii prezident Miloš Zeman. Očekáváte, že vás podpoří?

Spíš očekávám, že než by podporoval mě, tak pan prezident podpoří celou KSČM, která konstrukti­vně jedná, aby v České republice vznikla vláda s důvěrou.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Vojtěch Filip se o funkci šéfa komunistů o víkendu uchází znovu.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Vojtěch Filip se o funkci šéfa komunistů o víkendu uchází znovu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia