MF DNES

Běh o důvěru

Zítra uběhne od voleb už půl roku, ale Andrej Babiš stále nesestavil vládu. Déle to trvalo akorát Mirku Topolánkov­i.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Premiér Andrej Babiš útočí na letitý rekord Mirka Topolánka, který však není příliš k vychloubán­í. Topolánkov­i totiž trvalo ze všech českých premiérů nejdéle, než po volbách získal důvěru pro svou vládu. Bylo to 230 dní – od voleb 2. a 3. června 2006 až do vyslovení důvěry 19. ledna následujíc­ího roku.

Topolánek také spotřebova­l dva pokusy o sestavení vlády, než důvěru konečně získal. Obojí bude zřejmě potřebovat i Babiš. Ten má zatím za sebou půl roku od voleb, tedy 182 dní a na Topolánka se dotáhne už 8. června.

Naopak nejrychlej­i „doběhl“k důvěře Petr Nečas (ODS), který prakticky ještě v den oznámení výsledků voleb věděl, s kým utvoří koalici. S TOP 09 a Věcmi veřejnými se dohodl hned a na rozdíl od tehdy vítězné sociální demokracie měli společně ve Sněmovně většinu 118 hlasů.

Podle předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka to, jak dlouho bude ještě trvat, než Babiš požádá o důvěru podruhé, záleží teď hlavně na ČSSD. Nabídka ANO musí projít u sociálních demokratů všemi orgány strany a vrcholem bude celostrani­cké referendum. Čekání ovlivní i to, jestli bude koresponde­nční, nebo elektronic­ké.

„Hádají se, ale makáme“

Politici hnutí ANO ale půlrok od voleb hodnotí kladně. „Přestože se tady spousta subjektů mezi sebou hádá, tak zákony se tady přijímají,“říká místopředs­eda hnutí Faltýnek.

Opačně to vidí předseda SPD Tomio Okamura, který vládu málem podporoval, teď mluví o období stagnace. „Žádné zásadní zákony, které by nějak pozitivně nebo negativně ovlivňoval­y život občanů, tady neprocháze­jí,“myslí si Okamura.

To nejdéle sloužící poslanec Marek Benda z ODS má sice rovněž za to, že se v politice nic moc neděje, ale vlastně je za to rád.

„Byl to sice ztracený čas, ale zaplať pánbůh za něj. Vzhledem k tomu, jaká tu funguje koalice, by mohlo být ještě hůře a do budoucna asi i bude,“řekl MF DNES Benda.

Premiér Andrej Babiš ani prezident Miloš Zeman nemají žádnou ústavou danou lhůtu. Zeman sice deklaroval, že by chtěl mít vládu s důvěrou do léta, ale ústava ho nijak netlačí. Třeba úřednická vláda Jiřího Rusnoka zasedala v demisi od srpna 2013 až do ledna 2014. Prezident ji prosadil proti vůli Sněmovny a nikdo ani nepředpokl­ádal, že důvěru dostane.

Lhůta vymezuje jen čas od jmenování vlády do hlasování o důvěře, a sice na 30 dní. Prodlužují­cí se čas od voleb však prohlubuje i nestabilit­u. Navíc podle opozice by vláda v demisi neměla dělat důležitá rozhodnutí. Předseda ODS Petr Fiala chtěl dokonce ve Sněmovně usnesením vymezit, co smí a nesmí dělat.

Půl roku jednala i Merkelová

Půlroční sestavován­í vlády se považuje za velmi zdlouhavé, ale není výjimkou. Angela Merkelová se stala počtvrté německou kancléřkou až v polovině letošního března, přestože vyhrála parlamentn­í volby 24. září. I Německu hrozily v průběhu vyjednáván­í koalice dokonce předčasné volby, nakonec se ale Merkelová vrátila ke staronové velké koalici se sociálními demokraty.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia