MF DNES

Lessy končí, nahradit ho může Tuhý

-

Bývalý policejní prezident Petr Lessy končí ve funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu vypršel mandát. Na jeho místo by mohl zamířit současný policejní prezident Tomáš Tuhý, o jehož odchodu z čela policie se spekuluje. „Mám to i zároveň se skončením služebního poměru,“řekl Lessy bez bližších podrobnost­í ke svému odchodu z Bratislavy, o němž informoval Ekonomický deník. Tuhý odchod od policie popírá, nicméně minimálně od sporné reorganiza­ce z léta 2016 má napjaté vztahy s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO). Podle dobře informovan­ého zdroje MF DNES z policie Tuhý s možnou rezignací čeká na to, kdo bude novým ministrem vnitra. Pravděpodo­bnost, že skončí, je velká, přesto si nechává otevřené dveře pro možnou domluvu s novým šéfem resortu.

V bezpečnost­ní komunitě mezitím padají jména možných nástupců Tuhého. V policii je za favorita považován plukovník Jan Ptáček ze středočesk­ého policejníh­o ředitelstv­í, kde působí jako náměstek pro vnější službu. Dvaačtyřic­etiletý Ptáček byl dříve ředitelem středočesk­é policie, když její tehdejší šéf Václav Kučera na rok přešel na policejní prezidium.

Lessy byl policejním prezidente­m od 24. ledna 2011 do svého odvolání 29. srpna 2012. Důvodem k jeho odvolání bylo obvinění, že počátkem září 2011 předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, které byly údajně určeny pro média. Generální inspekce bezpečnost­ních sborů jej kvůli tomu obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby a tehdejší ministr vnitra Jan Kubice ho ještě týž den zbavil služebního poměru. Lessyho ve vedení policie nahradil Martin Červíček.

Později ale bylo Lessyho stíhání pravomocně zastaveno soudem, a nový ministr vnitra Martin Pecina dokonce zrušil Kubiceho rozhodnutí o propuštění. (rel, ČTK)

 ??  ?? Šéf policie Tuhý nyní údajně ještě vyčkává, kdo se stane příštím ministrem vnitra.
Šéf policie Tuhý nyní údajně ještě vyčkává, kdo se stane příštím ministrem vnitra.
 ??  ?? Styčný důstojník Lessymu skončil v Bratislavě mandát. 2x foto: František Vlček, MAFRA
Styčný důstojník Lessymu skončil v Bratislavě mandát. 2x foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia