MF DNES

Ťok k frontám na STK: Lobbisté mi zničili zákon

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

Kdo může za mnohahodin­ové fronty před stanicemi technické kontroly?

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) na otázky MF DNES několik dní neodpovída­l. Až když ve středu vyšel kritický článek, ozval se.

On nic, to lobbisté. Fronty před STK jsou podle něj výsledkem tlaku podnikatel­ů, kteří si chrání byznys.

Všechno začalo tak, že ministr Dan Ťok chtěl dlouhodobě ulevit motoristům od čekání, přičemž si byl vědom, že fronty se ještě prodlouží, až se od ledna 2018 začne fotit měření emisí, aby se předešlo podvodům.

Napsal tedy s předstihem zákon, který umožňoval, aby stanic vzniklo víc. Jenže narazil. Podnikatel­é v STK podle Ťoka zamezili schválení, aby zlikvidova­li možnou konkurenci. „Naše snaha byla brutálně zlobbována. Zástupci STK si obešli všechny důležité poslance a zlobbovali si, že v tom zákoně to bylo mnohem více utažené, aby nemohla vzniknout žádná další stanice STK,“zlobil se Ťok.

Zákon v „upravené“podobě zřejmě Sněmovna schválí.

Kromě front se ale vyskytl ještě jeden problém s pasáží, která v Ťokově návrhu zůstala. Podle ní by mohly autoservis­y provozovat svoji STK, v čemž odpůrci vidí střet zájmů a riziko korupce.

Takový řidič by pak podle odpůrců zákona přijel na STK a kontrolor by mu na autě schválně našel nějakou závadu a rovnou ho nasměroval do vlastního servisu. Dnes je kombinace STK plus servis zakázána. Naproti tomu měřiči emisí mohou podnikat volně a autoservis mít.

Původně úředníci ministerst­va dopravy navrhovali stanice měření emisí zrušit a jejich práce předat na stanice STK. Druhá možnost podle Ťoka byla opačná – povolit všechno všem. Proto prosazuje zákon ve stylu „servisy mohou mít STK“.

Paradox je, že proti Ťokově verzi byl i poslanec za ANO a dopravní expert Martin Kolovratní­k.

„Pan Kolovratní­k mi slíbil, že svoje námitky a pozměňovac­í návrhy stáhne,“ujistil ministr.

Aktuální návrh fronty nevyřeší. Jen odvrátí rušení emisních stanic, což by situaci ještě zhoršilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia