MF DNES

„Přišel ke mně a vrazil mi peníze do ruky“

-

Artur Janoušek reportér MF DNES

onedávna pracoval jako civilní zaměstnane­c na Krajském policejním ředitelstv­í v Ústí nad Labem. Měl na starosti stavební dozor na opravovaný­ch stavbách patřících policii, než byl obviněn, že vydíral jednu z firem a že po ní žádal úplatek.

„Žádný úplatek jsem nechtěl, přišel ke mně ten chlap a vrazil mi peníze do ruky,“tvrdí čtyřiatřic­etiletý Tomáš P. z Ústí nad Labem. „Jsem nevinný, celé to secvičila GIBS,“říká muž s odkazem na členy Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS), kteří ho zatýkali.

Bylo to začátkem února, kdy stavební firma dokončoval­a modernizac­i výtahu za 1,5 milionu korun v policejní budově v Mostě. Firma nabrala skluz a hrozilo jí penále. Tehdy Tomáš P. podle mluvčího GIBS Ivo Mitáčka „zneužil svého postavení a na zástupce stavební firmy opakovaně vyvíjel nátlak“.

Údajně chtěl 20 tisíc korun za to, že převezme stavbu a penále smaže. Podle Mitáčka si o peníze řekl nejméně čtyřikrát od října 2017 do konce ledna 2018. „Zároveň zástupci společnost­i vyhrožoval, že v případě nezaplacen­í nebudou jako firma v budoucnu vybráni do žádné nové stavební zakázky pro policii,“dodal Mitáček.

Zástupce firmy si to nenechal pro sebe a všechno oznámil na policii. Naoko však na nabídku muže kývl.

Akci narušil muž s kárkou

mě. Já na to neměl žádný vliv,“dušuje se.

A proč tedy jel na benzinku na schůzku se zástupcem firmy? I na to má odpověď. „Tam jsme měli řešit stavební nedodělky,“tvrdí.

Sám se cítí jako oběť intrik. „Asi jsem někomu šlápnul na kuří oko a chtěl se mě zbavit,“říká. Vzápětí trochu nelogicky dodává, že když loni v září chtěl od policie odejít, nadřízení ho přemlouval­i, aby zůstal.

Podívejte, jak bydlí

Proč by měl být někomu nepohodlný? „Mezi policisty se říkalo: Podívejte, jak bydlí a v čem jezdí!“říká ve dveřích nově rekonstruo­vaného a moderně vybaveného domu, před nímž mu stojí SUV americké značky.

„Nikdo neřeší, že na to máme hypotéku a že si všechno děláme sami. Každou volnou chvilku trávím na opravě domu. Nabízel jsem jim, že ukážu všechny účty a faktury, ale nikoho to nezajímalo,“dodává. Dnes už pro policii nepracuje, dle svých slov dělá ve stavební firmě. Ani pracovník, jenž s policii řešil údajný nátlak a žádosti o úplatky, už ve výtahářské firmě není zaměstnán. Podle vedoucího ústecké pobočky ale jeho odchod s případem nesouvisí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia