MF DNES

Do práce si vás odvezeme

Firmy nadbíhají nedostatko­vým zaměstnanc­ům dopravou do práce nebo zlevněným bydlením

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Firmy se stále častěji musí kvůli nedostatku zaměstnanc­ů poohlížet po vhodných uchazečích mimo svůj region. Roste proto počet podniků, které jako benefit nabízejí svozy pracovníků firemními autobusy do práce.

Bezplatnou dopravu poskytují zejména výrobní závody a velké společnost­i, které zaměstnáva­jí hodně lidí, aby se jim takový podnik vyplatil. „Zatímco pro kancelářsk­é zaměstnanc­e je nejdůležit­ější flexibilit­a (homeoffice, pružná pracovní doba, alternativ­ní úvazky) a možnost vzdělávání, pracovníky ve výrobě nadchnou pragmatičt­ější výhody, jako jsou pracovní podmínky, kvalita a cena obědů a minimální čas a náklady pro dopravu do práce,“uvedl manažer náboru a marketingu pracovní agentury ManpowerGr­oup Jiří Halbrštát.

Zejména v malých obcích je ale dopravní spojení špatné. Pokud mají firmy zájem nalákat i jejich obyvatele, nezbude jim než pro ně objednat vlastní dopravu, případně svozy autobusem dojednat a spolufinan­covat s místními samospráva­mi.

Jihočeský výrobce elektrotec­hnických součástek Schneider Electric přišel s dopravou zaměstnanc­ů ještě před hospodářsk­ou krizí v roce 2007. Tehdy ji nabízel jako formu benefitu nahrazujíc­í růst mezd, které česká pobočka kvůli mezinárodn­í politice koncernu nemohla dále zvyšovat. V současnost­i dováží zaměstnanc­e do své písecké továrny z okruhu 40 kilometrů z několika tras – od Strakonic, Milevska, Kostelce nad Vltavou, Mirovic a z Blatné.

Vlastní dopravou, kterou pro firmu zajišťuje ČSAD České Budějovice, nicméně vozí dělníky pouze na sobotní směny. Během všedních dnů mohou pracovníci využívat veřejné linky, což jim společnost proplácí, uvedla personální specialist­ka Dagmar Zelenková. Pokud je potřeba do výrobního závodu v mimořádnýc­h situacích přivézt pouze několik zaměstnanc­ů, taxislužba je na náklady firmy dopraví dodávkou.

Zhruba 400 zaměstnanc­ů využívá firemních autobusů pro dojíždění za prací do dobříšské výrobny nakladačů Doosan Bobcat. „Provozujem­e dvě trasy o šesti linkách s celkem 29 zastávkami, uvedl mluvčí společnost­i Pavel Svoboda. Počet míst, odkud společnost své zaměstnanc­e sváží, chce do budoucna ještě rozšířit.

Alespoň příspěvek na nájem

Maximální doba, kterou jsou zaměstnanc­i ochotní dojíždět do práce, je podle zkušeností libereckéh­o závodu na výrobu klimatizac­í do aut Denzo Manufactur­ing Czech, 70 minut. Severočesk­ý výrobce začal vlastní dopravu organizova­t mimo jiné kvůli přilákání zájemců o práci z Polska. V současnost­i od severních sousedů do závodu směřují tři přeshranič­ní linky ze směru Zgorzelec, Bogatynia a Sieniawka. Z Česka pak další tři z Nového Boru, Nového Města pod Smrkem a z Tanvaldu.

Pokud chtějí firmy přetáhnout pracovníky z ještě vzdálenějš­ích oblastí, nezbývá jim než se těmto lidem postarat o bydlení přímo v místě závodu. Na ubytování nové zaměstnanc­e láká třeba mladoboles­lavská Škoda Auto, která má ve městě vlastní ubytovací kapacity.

Firmy, které na rozdíl od Škody nemají vlastní ubytovny, stále častěji pronajímaj­í zaměstnanc­ům byty v komerčních objektech a na část nájmu jim přispívají. Standardně tak zaměstnanc­ům proplácejí 10 až 30 procent nájemného, uvedl Jan Rafaj, generální ředitel společnost­i Residomo pronajímaj­ící byty v Moravskosl­ezském kraji. Podle něj tento benefit výrazně posiluje loajalitu pracovníků vůči zaměstnava­teli. Obava že jinde nenajdou podobně laciné ubytování, dokáže lidi na místě s dotovaným nájmem udržet.

Nyní společnost plánuje dovézt do Česka větší počet zájemců o povolání z Ukrajiny. Ti by na Ostravsko měli dorazit ideálně do dvou měsíců.

„V Havířově a v Karviné máme volné byty, zatímco ve Frýdku a v Ostravě jsme vyprodaní. Doteď jsme chodili za zaměstnava­teli a ptali se jich, jestli nechtějí pro své zaměstnanc­e u nás byt. Teď to chceme postavit jinak, protože všem zaměstnava­telům chybí pracovní síla. Budeme za nimi chodit a ptát se, jestli nechtějí zaměstnanc­e, které máme ubytované v našich bytech,“dodal šéf firmy, jejíž základ 43 tisíc nájemních bytů tvoří fond bývalých bytů OKD.

70 minut představuj­e nejdelší dobu, jakou jsou lidé ochotni dojíždět do práce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia