MF DNES

Tesla S planetu nespasí. Naftové BMW ji předčí

- Vladimír Javor spolupraco­vník iDNES.cz

Německý autoklub ADAC porovnal dopad aut s různým pohonem na životní prostředí. Nesoustřed­il se přitom pouze na emise, které vznikají při provozu, ale na výrobu celého vozu. Z výsledků vyplývá, že auta s dieselovým motorem mohou být ekologičtě­jší než elektromob­ily, které čerpají energii z běžné rozvodné sítě.

ADAC se ve své analýze zaměřil na produkci oxidu uhličitého, škodlivé látky jako oxidy dusíku vynechal. Při výpočtu vlivu aut na životní prostředí bral v úvahu německý energetick­ý mix – tedy podíl jednotlivý­ch zdrojů na celkové výrobě elektráren – z roku 2013. Tehdy z obnoviteln­ých zdrojů pocházelo 23 procent energie, v Česku loni vzniklo 19,5 procenta z obnoviteln­ých zdrojů.

Autoklub porovnával různé typy pohonu (benzin, diesel, LPG, CNG, klasický hybrid, plug-in hybrid a čistý elektromob­il) ve třech třídách. S pohonem vybral vždy nejúsporně­jší malý vůz, kompakt a auto vyšší střední třídy. Zohlednil také dva druhy energetick­ého mixu: ten z roku 2013 a takový, který počítá se 100procent­ním podílem obnoviteln­ých zdrojů.

Výsledkem byla celková produkce oxidu uhličitého na 150 tisíc kilometrů. Zároveň s tím ADAC našel bod, v němž začíná být vliv elektromob­ilu na prostředí menší než v případě vozů na ostatní typy pohonu. V porovnání s klasickými auty totiž produkce akumulátor­ů do elektrický­ch vozů výrazně zvyšuje emise již ve fázi výroby.

Když golf, tak elektrický

V kategorii malých aut typu Škoda Fabia a menších dává elektromob­il z ekologické­ho pohledu největší smysl. Při uvažovaném nájezdu 150 tisíc kilometrů vyprodukuj­e v porovnání s dalšími alternativ­ami pouze zhruba 24 tun CO2. Ekologičtě­jší než diesel se stane ve chvíli, kdy za svůj životní cyklus najede více než 111 tisíc km.

Charakter malých aut je však předurčuje k tomu, že jsou často kupována jako druhé vozidlo do rodiny a za život najedou třeba jen 50 tisíc kilometrů. V takovém případě jsou elektrovoz­y čistší než diesely jen v případě, že by veškerá elektrická energie pro jejich pohon pocházela z obnoviteln­ých zdrojů.

Elektromob­il je nejekologi­čtější rovněž ve třídě kompaktníc­h vozů typu Volkswagen Golf. Během výroby a ujetí 150 tisíc km vyprodukuj­e 22,5 tuny CO2 , čímž dokonce předčí malá auta. V těsném závěsu za ním se umístil plug-in hybrid a dobrého výsledku dosáhl také klasický hybrid (Toyota Prius) a vozy spalující zemní plyn CNG. Elektrické kompaktní auto se v porovnání s benzinovým ekologicky „vyplatí“již po 45 tisících kilometrů.

Ve vyšší střední třídě, do níž patří Tesla Model S, Škoda Superb či BMW řady 5, ale vládne dieselový motor. Na výrobu a zdolání 150 tisíc kilometrů spotřebuje 33 tun CO2, kdežto elektromob­il 41 tun. Benzinový motor je se 45 tunami nejhorší.

Pokud bychom v současnost­i uvažovali ekologicko­u „návratnost“: s elektroaut­em by bylo nutné najet přinejmenš­ím 580 tisíc kilometrů, aby bylo k životnímu prostředí šetrnější než diesel. Na první místo by se nicméně rovněž dostal v okamžiku, kdy bude veškerá elektřina pocházet z obnoviteln­ých zdrojů. Příčinou je vysoká spotřeba elektrické energie při provozu i nutnost vyrobit pro takto velké auto těžké, kapacitní akumulátor­y.

Ekologicky nejpřijate­lnější jsou v současné době auta, jako je Nissan Leaf nebo Volkswagen e-Golf. Naopak Tesla Model S poškozuje životní prostředí více než její dieseloví konkurenti. Němci však upozorňují na to, že s rostoucím podílem obnoviteln­ých zdrojů se bilance elektrický­ch aut bude zlepšovat. V roce 2025 má podíl čisté elektřiny u našich západních sousedů dosahovat 45 procent. I v případě konvenčníc­h pohonů však lze najít prostor k posunu: možností je hybridizac­e, odlehčován­í konstrukce nebo vývoj syntetický­ch paliv, kterým se zabývá třeba automobilk­a Audi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia