MF DNES

Iluze o české vodě prospěje Veolii

Voda na severu Čech v rukou českých obcí? Bude to stát dvě miliardy, a navíc Veolia zůstává.

-

Zuzana Mendlová Jitka Vlková redaktorky MF DNES

Měl to být přesun hospodařen­í s vodou od francouzsk­é Veolie zpátky pod kontrolu českých měst a obcí. Jenže není to tak růžové, jak to vypadá. A mohou za to sami akcionáři, města a obce. Ať už proto, že si to přáli, nebo kvůli tomu, že zaspali.

Akcionáři Severočesk­é vodárenské společnost­i (SVS) – což je 458 měst a obcí Ústeckého a Libereckéh­o kraje – odsouhlasi­li na včerejší valné hromadě nový model vodárenstv­í v kraji, účinný od ledna 2019. Z firmy Severočesk­é vodovody a kanalizace (SčVK), která má nově patřit pouze městům a obcím (neboli SVS), „vyteče“významná část aktivit nutných pro údržbu a provozován­í trubek na severu Čech do nově vytvořené firmy Severočesk­á servisní (SS). V ní bude mít Veolia 25 procent a nadpolovič­ní většinu v management­u.

V SčVK zůstane účetnictví a klientské centrum. V nové firmě SS pak budou všichni, kdo mají know-how a šikovné ruce, aby udrželi trubky v chodu. Šéfovat jim bude management ovládaný Veolií.

„Podstatné je, že města a obce získají prostředni­ctvím SVS plnou kontrolu nad veškerými finančními toky, že se veškeré změny odehrají bez nutnosti zvyšovat cenu vodného a stočného a že zůstanou zachována všechna pracovní místa,“uvedl včera předseda představen­stva SVS Tomáš Indra.

Cena je tajná

Zmíněných 25 procent si Veolia bude muset teprve koupit. Za kolik, to je tajné. Zástupci měst a obcí mohou tuto a další informace spojené s transakcí vyčíst z dokumentů, do nichž smějí nahlédnout pouze v sídle SVS. Nesmějí je vynášet ven, radit se s právníky a nesmějí o nich mluvit ani se svými kolegy na radnicích. To vše pod hrozbou několikami­lionové pokuty, která leckoho odradí.

Z několika tisíc zastupitel­ů si bylo dokumenty dosud prohlédnou­t jen několik. Poslední redakci známé číslo z letošního ledna je čtrnáct.

Včerejší hlasování valné hromady nebylo z pohledu provozován­í severočesk­ých trubek nijak zásadní. To hlavní už se odehrálo loni. Tehdy těsnou většinou města a obce odhlasoval­y, že za astronomic­kých 1,94 miliardy korun od Veolie odkoupí 50,1 procenta akcií, které Francouzi vlastní v provozní firmě SčVK. Mnozí starostové navíc hlasovali, aniž cenu (opět byla neveřejná) a další postup znali.

Včerejší hlasování už bylo jen balancován­ím na voru mezi peřejemi. „I kdybychom to neodsouhla­sili, tak to stejně bude pokračovat, nemáme šanci to ubrzdit. Zavázali jsme se dát Veolii podíl na byznysu do roku 2030, a pokud to rok předtím nevypovíme, tak se to o dalších pět let prodlouží,“říká Miroslav Andrt, místostaro­sta Štětí, které je také akcionářem SVS.

Andrt patří ke kritikům toho, aby se severní Čechy za cenu téměř dvě miliardy „vykoupily“z područí Veolie a vzápětí do něj znovu fakticky spadly. Útěchou mu může být, že Veolia by díky menšímu podílu měla mít nárok na menší dividendy než dosud. „Dosud byl čistý zisk SčVK zhruba 400 milionů ročně, z toho polovina šla do Francie. Teď to bude o řád níž,“doufá Andrt.

To nicméně neznamená, že je teď na dvanáct let klid. Veolii musí města a obce hlídat. Podle dlouholeté­ho kritika provozního modelu hospodařen­í s vodou Radka Novotného, provozujíc­ího server pravdaovod­e.cz, by mohl například management nové Servisní společnost­i přihrávat zakázky firmám vlastněným Veolií. K tomu ostatně dochází už dnes, kdy firmy vlastněné skupinou Veolia inkasují za své služby od SčVK řádově nízké stovky milionů korun ročně, jak vyplývá z výroční zprávy pro rok 2016.

Existuje přitom více možností, jak dostat vodu pod českou kontrolu. Smlouva o provozován­í vodovodníc­h trubek měla na severu končit v roce 2020, pak by SčVK (a tím i Veolia) přišly o kšeft. A města a obce, v tomto případě zastupovan­é management­em SVS, by si mohly vybrat jiného provozovat­ele v otevřené soutěži, nebo vybudovat vlastní provozní společnost. Know-how by k tomu SVS měla mít, protože několik let potrubí provozoval­a napůl s Veolií.

Možnost postavit vlastní provozní společnost ale vedení SVS zavrhlo s tím, že by to údajně stálo nepředstav­itelných 3,5 miliardy korun. „K ceně dospěly znalecké posudky a odborné expertizy. SVS na jejich základě posuzovala celkem 13 variant, kudy by se vodárenstv­í po roce 2020 v severočesk­ém regionu mohlo ubírat,“uvedl Martin Jaroš z Ewing Public Relations. Jako jediné možné řešení vybralo představen­stvo SVS variantu odkupu a valná hromada ji loni v červnu odhlasoval­a.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia