MF DNES

Nejlepší levné párky a saláty mají v Polsku

- František Strnad redaktor MF DNES

Porovnání nejlevnějš­ích potravin dostupných v Česku a ve čtyřech sousedních zemích ukázalo, že jejich kvalita je velmi rozdílná. Nejhůře dopadly ve srovnání výrobky pořízené v tuzemsku.

České zboží v kvalitě nezvítězil­o ani jednou, na posledním místě se ocitlo třikrát, a to v případě měkkých salámů, rybích prstů a kysaného zelí.

Potraviny prodávané za podobnou cenu v Německu obsadily v porovnání kvality všech chlazených výrobků časopisu dTest dvakrát první místo, konkrétně v kategorii točených salámů a měkkých salámů.

Všechny ostatní země si odnesly alespoň jedno prvenství. Překvapení­m může být, že nejlepší kvalitu v kategorii párků a lahůdkovýc­h salátů obsadilo polské zboží. Rakušané se mohou pochlubit nejkvalitn­ějším jahodovým jogurtem a kysaným zelím. Slováci dosáhli alespoň jednou na první příčku, a to v hodnocení rybích prstů.

V čem české potraviny zaostávají nejvýrazně­ji? Nejlevnějš­í rybí prsty koupené v Česku byly z mletého a strojně odděleného rybího masa. Masa bylo o 15 procent méně než v prstech ze všech ostatních států. Český měkký salám ani silné párky nestačily obsahem masa na ty německé. Tuzemským uzeninám v porovnání s jinými uškodil také vyšší obsah tuku a soli.

Český a slovenský lahůdkový salát dopadly nejhůře kvůli kvalitě použitého salámu. České kysané zelí obsahovalo konzervant­y a největší množství soli, skončilo proto na posledním místě. Pouze tuzemskému jogurtu se vedlo dobře a skončil na druhém místě hned za vzorkem z Rakouska.

„Rozhodli jsme se porovnat, jaký je rozdíl mezi deklarovan­ou kvalitou nejlevnějš­ích potravin prodávanýc­h u nás a v sousedních státech. Při nákupech jsme měli pouze dvě kritéria výběru – vzhledově se muselo jednat o výrobky podobného typu a vždy jsme kupovali ten nejlevnějš­í produkt, který byl v nabídce,“uvedla Hana Hoffmannov­á z dTestu.

Redakce nakoupila potraviny v české, slovenské a německé pobočce řetězce Kaufland, polském supermarke­tu Biedronka a v rakouské prodejně Spar.

„Nejlevnějš­í potraviny jsme nakupovali bez ohledu na to, zda jde o privátní značku daného řetězce, či nikoliv. Pořadí jednotlivý­ch výrobků jsme určili podle údajů deklarovan­ých na etiketě. Posuzovali jsme obsah, případně kvalitu nejdůležit­ějších složek, vybrané výživové hodnoty a přítomnost přídatných látek,“komentoval­a kritéria testu Hoffmannov­á.

Rozdíly v kvalitě jdou na vrub tomu, že v okolních zemích jsou kontroloři náročnější. „Ukázalo se, že přísné právní předpisy pro kvalitu potravin v Německu a Rakousku nastavují kvalitativ­ní laťku výš,“tvrdí Hoffmannov­á.

„V porovnání s těmi českými definují Němci i Rakušané legislativ­ně širší okruh výrobků, například různé typy lahůdkovýc­h salátů, nebo určují, kolik ovoce musí obsahovat ovocný jogurt. Česká legislativ­a dává výrobcům ohledně receptur větší volnost. Důslednějš­í stanovení požadavků na minimální kvalitu by možná bylo přínosem pro zákazníky,“dodala Hoffmannov­á.

Podle průzkumu společnost­i GfK nakupuje v zahraničí 15 procent českých domácností a více než polovina z nich vyráží právě do Německa. Češi mnohdy nerozumějí německy psaným etiketám, takže vybírají potraviny podle vzhledu a ceny produktu.

Srovnání nejlevnějš­ích potravin ve středoevro­pských zemích dopadlo pro Česko špatně. Všude jinde se jí lépe České zboží se na posledním místě ocitlo třikrát, a to v případě měkkých salámů, rybích prstů a kysaného zelí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia