MF DNES

Místo pokut se peníze Unie „jen“přesměrují

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Žádné pokuty, ale odklonění unijních prostředků směrem, který země střední Evropy nepotěší. Tak bude podle stále více se množících signálů vypadat návrh rozpočtu Unie na roky 2021–2027, který jako základ pro vyjednáván­í v květnu představí Evropská komise.

Především největší čistí přispěvate­lé v čele s Německem jsou připraveni do rozdělován­í unijních peněz mluvit daleko více než předtím. Také proto, že zejména z jejich financí se bude muset zalátat miliardová díra v rozpočtu, která vznikne odchodem Británie z Evropské unie. „Solidarita nemůže být jednosměrn­ou ulicí. Všechny členské státy se zavázaly k tomu, že nikdy neztratí ze zřetele společné zájmy celé Unie. K tomu samozřejmě náleží i zachováván­í společných evropských hodnot, o které se Unie opírá,“řekla ve svém nedávném projevu v Bundestagu německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle eurokomisa­řky pro spravedlno­st Věry Jourové to ale nebude tak, že by přidělován­í financí bylo podmíněno přijímáním migrantů. „Neznám nikoho v Evropské komisi, kdo by to prosazoval. Komise to nikdy nebrala jako reálnou a spravedliv­ou podmínku,“říká Jourová. Připustila ale, že z „některých západních zemí“tento požadavek zazněl.

Podmínkou bude právní stát

Naopak to, že výplata peněz z rozpočtu EU unijním státům bude obsahovat podmínku dodržování právního státu, tedy i nezávislos­ti rozhodován­í soudů, se dnes v Unii bere téměř jako hotová věc. „Musí být například nezávislá soudní kontrola nad veřejnými zakázkami,“zmiňuje Jourová jednu z podmínek.

V novém rozpočtu se však peníze budou i přesměrová­vat – hlavně na migraci a ochranu hranic. To, že země přijímajíc­í migranty by měly dostat od Unie více peněz, podpořil v projevu před europarlam­entem v úterý i francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron.

Dalším návrhem, který se nebude středoevro­pským státům – hlavně pak Maďarsku – líbit, je návrh výraznější podpory unijního fondu pro neziskové organizace posilující evropské hodnoty. V současném rozpočtu na to bylo určeno 1,3 miliardy eur (33 miliard korun), v letech 2021–2027 by mělo dojít k navýšení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia