MF DNES

Nálet šesti tisíc motýlů

- Petr Hátlová spolupraco­vnice MF DNES

Stále častějším lákadlem botanickýc­h zahrad a přírodních expozic jsou tropičtí motýli. Jako první je v metropoli začala vystavovat Botanická zahrada hlavního města Prahy. Cesta k tomu, než motýl rozevře svá křídla ve skleníku, je ale dlouhá.

„Přilétají k nám kukly a některé druhy se tu u nás i dál množí,“říká Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů.

První, co asi člověka napadne při vstupu na výstavu, je to, kde je možné v našich podmínkách získat tropické motýly…

Pokud připravuje­me výstavu, tak nezískávám­e přímo motýly, ale kupujeme kukly. Ve světě jsou motýlí farmy nabízející velké množství druhů a od nich je možné kukly koupit. My třeba nakupujeme v Anglii, ve farmě ve Stratfordu nad Avonou. Žádný motýl, který kdy byl vystaven ve Fatě Morganě, nepocházel z přírody. Tak ono by ani nešlo sesbírat takové množství kukel. Objednávky na výstavy jsou v řádu tisíců.

Kolik motýlů je na výstavě ve Fatě Morganě k vidění?

Letos jsem objednával­a asi šedesát druhů motýlů, a pokud bychom mluvili o absolutním počtu, tak očekáváme 5 900 kusů motýlů.

Můžete popsat cestu, kterou procházejí kukly v Anglii až po dobu, kdy vyletí motýli?

Na farmě kukly pečlivě zabalí do polystyren­ových krabic vystlaných vatou, tak aby se během cesty nepoškodil­y, a odvezou je na letiště. Z letiště v Praze nám je přiveze přepravní služba. Cesta z farmy až do zahrady trvá den. Poté kukly umístíme do líhní ve Fatě Morganě, kde díky tropickému klimatu mají dobré podmínky k líhnutí. A pak jen čekáme, až motýli vyletí. To může trvat týden dva, podle stáří kukly.

Jací motýli jsou návštěvník­y nejobdivov­anější?

Pozornost vzbuzují všechny druhy, ale co se týká nápadnosti, tak v tom vede asi noční motýl Attacus atlas. Tento motýl má největší plochu křídel a jeho oranžovobí­lá křídla mají rozpětí dvacet pět až třicet centimetrů. Lákadlem je i motýl s průhledným­i křídly s názvem Greta oto. Jeho průsvitná křídla jsou lemována tenkou linkou, díky tomu je vidět. Průsvitnos­t křídel je jeho ochranným zbarvením před predátory.

Pokud bychom zůstali u ochranného zbarvení. Jaké další mimikry motýli ve skleníku předvádějí?

Častým ochranným zbarvením jsou skvrny, které u nepřátel evokují zvířecí oko. Tak to mají například soví motýli. Když zavřou křídla, tak jejich zbarvení vypadá jako velké oko sovy, a to přirozené predátory, jakými jsou ještěrky, ptáci a podobně, zastraší. Jeden druh motýla má kresbu připomínaj­ící hlavu kobry. Další se chrání pestrým zbarvením, které splyne s okolím. Možností je mnoho.

Živá expozice vyžaduje i péči. Jak se o motýly staráte?

Motýli po vylíhnutí mají volný pohyb po skleníku. Tam mají možnost se přirozeně živit z květů rostlin. Květů ale nikdy není dostatek, a tak motýly samozřejmě přikrmujem­e. Dostávají kousky banánů a pomerančů. Dávají přednost lehce nakvašeném­u ovoci, ze kterého sají šťávu. Dalším druhem příkrmu je cukerný roztok. Ten dáváme do maket rozkvetlýc­h květin. Makety jsou umístěné po celém skleníku a roztok pravidelně doplňujeme.

Přežívají u vás motýli po skončení expozice?

Motýli žijí zhruba dva týdny až měsíc a některé druhy se za tu dobu u nás skutečně i začnou množit. Ale my z toho nejsme úplně nadšení, protože jejich housenky ohrožují vystavené botanické exponáty. Už se nám v minulosti stalo, že nám spásly část exponátů. Druhy, které se nestačí rozmnožit, zajdou přirozenou cestou. Druhy, které stačí naklást housenky, nám trochu práci komplikují. Tak to řešíme tím, že housenky sbíráme a dáváme je do mateřských školek či základních škol.

A ve školkách se z nich vylíhnou motýli?

Ano, máme už stálé pražské školky a školy, které od nás housenky odebírají. Děti se o ně v rámci výuky starají, od nás mají potřebné instrukce a motýli se jim líhnou. Pro děti je to příjemné rozptýlení a my nemáme zničené expozice. Motýlí výstava je pro nás jen zpestřením stálého programu, ale další reprodukce motýlů by nám práci komplikova­la. Toto je řešení.

 ??  ?? 2x foto: Dan Materna, MAFRA
2x foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia