MF DNES

Spartě stojí v cestě Rada

Kdo dnes zvítězí, poskočí na třetí místo ligové tabulky. Sparta hostí Jablonec

- Jiří Čihák Petr Procházka

PRAHA Před rokem touhle dobrou byl Petr Rada koučem Sparty. A vedl si v ní lépe než jeho následovní­ci. Moc si přál v klubu zůstat a dál tam pracovat, jenže nebyl vyvoleným. Po půlroční pauze dostal další šanci v Jablonci, s nímž dnes na Spartu dorazí bojovat o poháry.

Jeho motivace bude samozřejmě mimořádná.

„Je to jiné utkání. Jedete na Spartu, kde jsou velké návštěvy, prostředí i lidi vás do toho vtáhnou a hrajete proti nejlepšímu klubu v České republice. Ale já už to beru jinak. Byl jsem tam, takže to je něco jiného. Ale určitě je to vždycky prestižní utkání,“řekl Rada.

Ani jeden tým po zimní pauze ještě neprohrál, oba touží minimálně po třetí příčce. Jenže zatímco Jablonec už na jaře šestkrát zvítězil, Sparta má stejný počet remíz. „Jestli chceme do pohárů, musíme začít vyhrávat,“uvědomuje si sparťanský trenér Pavel Hapal.

Šest výher v řadě

Radovi se na severu Čech zatím mimořádně daří. Na jaře Jablonec vyhrál šest zápasů v řadě, pak dvakrát remizoval. Tým, který na pohárová umístění po podzimu ztrácel devět bodů, je nyní čtvrtý. O jeden bod před šestou Spartou. „Když vyhrajeme, přeskočíme je v tabulce, takže jde o velmi důležité utkání,“ví sparťanský záložník Nicolae Stanciu. „Jablonec bude hrát pohyblivý, pracovitý fotbal, ale my jim chceme vnutit náš styl,“plánuje Pavel Hapal.

Ani Sparta, kterou nový trenér převzal před měsícem a půl, ještě neprohrála. Jenže má z osmi zápasů šest remíz, což dělá proti Jablonci v tabulce jara propastný osmibodový rozdíl.

„Naše síla je v tom, že chceme hrát víc dopředu, hrát náročný fotbal, asi jako všichni. Někdy to vychází stoprocent­ně, někdy hůř. Celkově si myslím, že ofenzivní stránka i gólová produktivi­ta, až na poslední zápas (0:0 s Olomoucí), je velmi dobrá,“říká Rada.

A jeho slova potvrzují i čísla: Jablonec má ze všech týmů ligy na jaře nejlepší útok i obranu.

Sparta by však ráda navázala na podzimní vzájemný zápas, po nejpoveden­ějším venkovním výkonu v sezoně vyhrála v Jablonci 3:0. A také na minulý duel v Plzni, byť v něm nakonec jen remizovala 2:2. „Celkově to ale v Plzni špatné nebylo, bohužel jsme dostali hloupé góly ze standardek. Celkově se zvedáme, teď už musíme vyhrát,“řekl Srdjan Plavšič.

„Viděl jsem Spartu letos dvakrát naživo a musím říct, že se zvedá. Dostává se z útlumu, jde výkonnostn­ě nahoru,“míní kouč Rada, který Spartu v minulé sezoně dovedl na třetí místo.

Na něj se posune, minimálně do soboty, i vítěz dnešního utkání. Duel Sparty s Jabloncem začíná na Letné ve 20.15 hodin.

Sparta versus Jablonec

Hraje se dnes od 20.15 hodin, vysílá ČT Sport. Rozhodčí: Hrubeš Mokrusch, Arnošt. Předpoklád­ané sestavy Sparta: Nita - Zahustel, Costa, Štetina, M. Frýdek - Kulhánek - V. Kadlec, Stanciu, Kanga, Plavšič - Šural. Jablonec: Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - Masopust, V. Kubista, Trávník, Jovovič - Chramosta, Doležal. Absence: Hovorka (4 ŽK), Vácha (nejistý start) - nikdo.

 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ?? Nejlepší forma Snad nejlepší formu má nyní ze sparťanský­ch hráčů Srdjan Plavšič (v bílém). Branky dokáže nejen připravova­t, ale také je střílet. Atrakcí pro fanoušky jsou pak následná oslavná salta.
Foto: Ladislav Němec, MAFRA Nejlepší forma Snad nejlepší formu má nyní ze sparťanský­ch hráčů Srdjan Plavšič (v bílém). Branky dokáže nejen připravova­t, ale také je střílet. Atrakcí pro fanoušky jsou pak následná oslavná salta.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia