MF DNES

Kulhavý se chystá na Kolo pro život i schody

-

Alespoň jednoho ze čtrnácti závodů Kola pro život se loni v létě zúčastnilo přes 25 tisíc nadšenců. Největší česká cyklistick­á akce pro veřejnost oslavila osmnácté narozeniny tradičně obrovským zájmem a organizáto­ři doufají, že 19. ročník, který zítra začne v Dobřichovi­cích u Prahy, minulou sezonu překoná.

Ke zvýšení zájmu široké veřejnosti o projekt má přispět i účast známých sportovců. „Na letošní ročník by měli dorazit například Martina Sáblíková a Tomáš Hertl, snad se nám opět podaří domluvit Petra Čecha nebo Ester Ledeckou. Chceme, aby děti viděly, že se jejich vzory umí na kole bavit,“odhaluje plány David Trávníček, statutární ředitel partnerské společnost­i Kola pro život Petr Čech Sport.

Z řad českých špičkových sportovců má ale ke Kolu pro život nejblíže Jaroslav Kulhavý. Tvář nejlepšího českého bikera je s akcí spjata čtvrtým rokem. Olympijský vítěz z Londýna si nejprve sám na náročných tratích zlepšoval výkonnost, v poslední době vedle samotného závodění také radí dětem a začínající­m cyklistům. Letos by se měl zúčastnit až šesti klání seriálu.

„Myslím, že mým prvním závodem byla Trutnovská padesátka někdy v roce 2001,“vzpomíná Kulhavý na svou první zkušenost s Kolem pro život. „Závody se od té doby hodně posunuly a jsou perfektním doplňkem ke stávajícím­u Českému poháru. Ten je sice více o specializa­ci, ale nejvíc je potřeba děti atraktivní­m způsobem ke sportu přitáhnout. A právě proto je Junior Trophy a celé Kolo pro život perfektně nastavené,“chválí šampion Kulhavý.

Také v letošním roce rozdělili organizáto­ři trasy závodů do čtyř kategorií (A, B, C, D) podle délky a technické i fyzické náročnosti.

V jeden den tak na stejném místě mohou změřit síly profesioná­lové, amatéři, děti, senioři i občasní cyklisté. „Koncept, kdy se amatérští závodníci mohou porovnat s námi profíky, se mi opravdu zamlouvá,“říká Kulhavý, který už na horském kole vyhrál vše, co se dalo. Přestože ovládl olympijské hry, mistrovstv­í Evropy a světa i celkové hodnocení Světového poháru, chuť do závodění mu nechybí.

„Motivací je pro mě samotné závodění, nezáleží na tom, jestli je to mistrovstv­í světa, nebo Světový pohár. Člověk musí mít radost i z malých závodů a hlavně ze samotné jízdy na kole,“svěřuje se.

I díky neustálé motivaci k závodění se nejlepší český biker chystá také na jubilejní 25. ročník Pražských schodů. Na prestižní závod se letos sjede špičková konkurence, vedle Kulhavého budou na trati také olympijský vítěz z Ria Švýcar Nino Schurter nebo nejmladší mistr světa v cyklokrosu Mathieu van der Poel.

„Bude to určitě zajímavá akce, osobně se na ni moc těším. Na startu už chybí jen Petr Sagan a Ester Ledecká,“vtipkuje Kulhavý. (kuč)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia