MF DNES

Zabíjeli kvůli bazénům. To je levný výklad kauzy Metanol

Metanolová aféra, která začala roku 2012, obnáší padesátku mrtvých a řadu lidí s trvalým postižením. Už kvůli nim se film Metanol, který po dva nedělní večery uvede ČT, musel držet jistých limitů. Ale sílu reality oslabuje banalitami.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nejpůsobiv­ěji vystihla televizní rekonstruk­ce skutečných událostí jejich omezenost; v obou významech slova. Obrovskou tragédii totiž rozjíždějí na zapadlých okreskách lokální podvodníčc­i: žádný geniální plán mistrů zločinu, nýbrž vidlácká hurá akce založená na letmé lekci chemie z internetu.

Vaculík a Freimanová

Právě ono bohorovné buranství hesla „kšeft je svatej“a jeho drobné znaky, k nimž patří domovní zvonek se sloganem „nemít prachy – vadí“, buduje režisérka Tereza Kopáčová stejně autenticky jako rodinné dění na sídlišti u stánku, kde tekutá smrt poprvé udeřila. Navozuje dojem jednoho sousedskéh­o dvorku, kde z malosti rostou velké tragédie.

Už tady však o sobě dávají vědět i klišé, která se znásobí v druhém dílu, počínaje bazény viníků coby lacinými symboly jejich snů o luxusu a konče ruskou dámičkou.

Z upocené sestavy pidimafián­ů se vymyká Lukáš Vaculík, jemuž herecký přestup na opačnou stranu zákona vyloženě svědčí, v řetězci obětí dá zase o sobě vědět Veronika Freimanová, jejíž postava usmýkané hospodyňky po sobě mechanicky umyje i tu poslední skleničku.

Trochu zaskřípou citová vydírání prostředni­ctvím dětí, okaté prvky sebepropag­ace ČT či levné charakteri­stiky čtenářů výhradně sportovníc­h zpráv, kteří ignorují titulní stránku novin s důrazným varováním. Především však mapování ohnisek otravy napříč zemí začne brzdit rytmus vyprávění, které uhýbá ze soustředěn­é linie; v mnohosti mikroosudů se rozvolní a rozplizne. Dovedně, moderně nasnímaný film tak doplácí na slabší scénář, jemuž by sevřený tvar jediného večera i jediné klíčové postavy prospěl.

Zdržím se v práci

Bohužel totéž ještě výrazněji pak čiší z druhého dílu věnovaného vyšetřován­í, kde roli „kolektivní­ho hrdiny“přebírá policie a kde se banalitám otevřou brány dokořán. Od mužů zákona se tak divák dozví otřepané pravdy, že jich je málo, že potřebují posily, peníze a odpočinek, nicméně zároveň něžně telefonují svým manželkám i dětem, že se v práci ještě zdrží. A když proklínají „zas...é“právníky či se navzájem krotí ve chvílích spravedliv­ého rozhořčení, připomínaj­í tatíkovské šerify z amerických komedií.

Je to škoda, protože Metanol je opravdu dobře natočený, autorsky však balancuje mezi publicisti­ckými postupy a výrobou emocí z nekonečnýc­h seriálů. Sem spadá i sociální obhajoba lidí, kteří „s důchodem devět tisíc korun prostě na lepší pití nemají“. Za projektem může stát chybná dramaturgi­cká úvaha, že diváckou atraktivit­u obstará už dosazování pravých jmen aktérů skutečné kauzy k hereckým tvářím, ale to nestačí. A když pohnutý policista líčí slepé oběti, co se děje za okny nemocnice, místo kýženého dojetí se může dostavit pocit, že čistý, věcný dokument by byl lepší.

 ?? Foto: Česká televize ?? Lokální podvodníčc­i Lukáš Váculík hraje muže, který otrávený alkohol rozváží.
Foto: Česká televize Lokální podvodníčc­i Lukáš Váculík hraje muže, který otrávený alkohol rozváží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia