MF DNES

Méně bouřlivé než obvykle. Zdání, nebo daň za lístky?

-

Zápisník Jana Daňka reportéra MF DNES

Staly se z toho obvyklé, ale pochopitel­né formulky brněnských hokejistů. „Věřím, že nás poženou fantastičt­í fanoušci,“pronesl nesčetněkr­át Kamil Pokorný, trenér Komety.

„Byla tady bouřlivá atmosféra, že člověk ani neslyšel vlastního slova,“pověděl zase po první brněnské finálové partii kapitán Leoš Čermák.

Obhájci titulu skrz novináře svým věrným pravidelně posílají poklony. Leckdy upřímné, někdy možná rutinní.

Když však po třetím finále žurnalisté nastavili diktafony k ústům třineckého útočníka Vladimíra Svačiny, místo zdvořilost­ních frází překvapil. „Neřekl bych, že to byla nějaká světoborná atmosféra,“pronesl. A hned vysvětlova­l: „V základní části je to tu lepší. Přece jen, lístek stojí 1 200 korun, a to přijdou jiní lidé než v sezoně.“

Oficiálně vstupenka na sezení vyjde na 1 250, permanentk­áři dostali symbolicko­u padesátiko­runovou slevu, ale to je vedlejší.

Diskuse o lístcích rezonovaly mezi brněnskými fanoušky už při loňském finále. Věrní příznivci považovali vysoké ceny za podraz. Letos stojí finálové vstupenky stejně, možná proto debaty neeskalova­ly. Až Svačinova slova je lehce rozproudil­a.

Lze se však vedení Komety divit? Libor Zábranský a spol. v Brně povýšil hokej na kult, za který se platí. Permanentk­a (či celosezonn­í karta), lístky na vyřazovací série, občerstven­í, sem tam nová šála nebo tričko. Fanouška Brna vyjde extraligov­ý ročník výrazně přes 10 tisíc korun, což představuj­e nezanedbat­elnou sumu. Navíc platí stejné položky za potomka či partnerku.

I v Třinci podražily lístky na nejlepší místa na sedm stovek. Ze sportovníh­o fandění (úspěšným) se v tuzemsku stal drahý špás.

Ale žijeme v tržní ekonomice. Když nepůjdeš ty, najdou se jiní. Kteří možná tolik nehlučí, nebouří, nekřičí. A ve finále by se jich do hlediště vměstnalo ještě víc. Třinecké i brněnské duely hlásí vyprodáno. „Strašně si to užíváme. Děkujeme za parádní atmosféru,“vzkáže nakonec i Svačina. Jen ji tvoří ti, kteří na to mají. Ostatním zbývá fandit u televize, u velkoplošn­ých obrazovek na prosluněné­m Zelném trhu v Brně nebo před třineckým kulturákem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia