MF DNES

Třinec dře, Brno vítězí. A od titulu ho dělí jediná výhra

- — Jan Daněk

142:09 ● 217:14 Storhamar – Sarpsborg (2017) Jokerit – CSKA (2018)

Když pláchl s Hynkem Zohornou a dostal od něj perfektní pas, rychle s pukem zamíchal a bekhendem zavěsil. Jeho parťák na něj radostí skočil, div mu ještě nevlepil gólovou pusu navrch.

„Nemohl jsem to po .... ,“líčil svoji trefu anglicky a svérázně Alexander Mallet v televizním rozhovoru.

Obdobně mohou mluvit všichni muži z Komety. Putování za obhajobou titulu si mohou brněnští hokejisté zřejmě pokazit už jen sami. Po včerejší výhře 5:2 vedou ve finálové sérii nad Třincem 3:1. Od extraligov­ého grálu dělí Kometu jediný triumf! „Zápas kluci odmakali, odbojovali,“pověděl včera, stejně jako po každé finálové partii, třinecký kouč Václava Varaďa. „Ale třikrát propadneme a tým jako Kometa toho využije,“dodával. Bylo to docela trefné. Třinec dře, jenže Brno vítězí. Nemilosrdn­ě, strojově, soustředěn­ě. Družina kolem Erata, Čiliaka a Němce si počínala stejně jako v předchozíc­h partiích play off. A přece se včerejší vítězství opět trochu lišilo. Kometa poprvé ve finálové sérii skórovala v přesilovce. Zaplněná aréna gólově vzplanula i

HC Kometa Brno HC Oceláři Třinec

v oslabení po souhře Zohorny s Malletem. „Když máme šanci, jdeme vpřed,“vykládal Mallet. „Máme čtyři skvělé lajny,“dodal kanadský útočník. Brněnská vyrovnanos­t a nevyzpytat­elnost. To je věc, na kterou Oceláři nenalezli recept.

„Víme, že jsme tady odehráli dobré zápasy, a když v tom budeme pokračovat, mohlo by to přinést ovoce,“dušoval se třinecký útočník Roman Vlach.

Jenže bude to stačit k obratu série? „Je to o pár drobnostec­h a odrazech,“zadoufal Vlach, autor první třinecké trefy, po níž však Oceláři záhy začali ztrácet. „Pak bylo vidět, že Kometa hrála zanďoura, kterého v Třinci nehrála. Má zkušené mužstvo. Když vedli, chtěli si to pohlídat a pohlídali si to.“

Třinci vskutku nelze upřít snaha, ve druhém dějství přitvrdil. Pokoušel se něco změnit. Už na včerejším rozbruslen­í rozptýlil kouč Varaďa podřízené a zapojil se do baga – oblíbené tréninkové kratochvíl­e. „Jeden z trenérů se vždy zapojí, když chybí hráč. Ale udělal jsem jim to lehké, neměl jsem výzbroj,“prohodil Varaďa, jenž se pokoušel o změny i přímo ve finále. Po čtvrté inkasované trefě vyměnil gólmany. Místo Hrubce šel do branky Hamerlík, z níž poprvé vyjel už 11 minut (!) před závěrem třetí třetiny. Třinec v nezvykle brzkou dobu při hře čtyři na čtyři vyzkoušel výjimečný tah. Ani power play však Kometu nevykoleji­la a po utkání se linula z brněnské arény melodie Raketou na Mars.

Hit Věry Špinarové si už od loňska modrobílí pouštějí po vítězných bitvách v play off. Pokud ho hokejový svět uslyší ještě jednou, bude to znamenat jediné – další brněnský titul. Série se v neděli stěhuje do Třince.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Také čtvrtý finálový zápas skončil po třech třetinách, vítězstvím 5:2 se brněnská Kometa utrhla v sérii do náskoku 3:1. Další pokračován­í souboje s Oceláři je na programu v neděli v Třinci.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Také čtvrtý finálový zápas skončil po třech třetinách, vítězstvím 5:2 se brněnská Kometa utrhla v sérii do náskoku 3:1. Další pokračován­í souboje s Oceláři je na programu v neděli v Třinci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia