MF DNES

TIPY PRO RODIČE

-

Radí odbornice na bezpečnost na sociálních sítích ze společnost­i Avast a ambasadork­a projektu Buď safe online Julie Szymańska. Na www.budsafeonl­ine.cz doporučuje sekci Pro rodiče.

Antivirus a VPN

Základním pravidlem je zabezpečit veškerá zařízení v domácnosti spolehlivý­m antivirem. Doporučuji také nainstalov­at službu VPN, zejména na mobilních zařízeních, na kterých se děti často připojují k otevřeným sítím. VPN služba poslouží jako prevence ukradení citlivých údajů, hesel či převzetí kontroly nad účty na sociálních sítích na otevřených hotspotech.

Rodičovská kontrola

Když na zařízení nastavíte funkci rodičovské kontroly, můžete děti ochránit před nevhodným obsahem. Rodičovská kontrola je běžně dostupná buď ve formě řady aplikací, v nastavení internetov­ých prohlížečů, nebo jako služba přímo od poskytovat­ele internetov­ého připojení.

Na co pozor

Upozorňujt­e děti na nebezpečí phishingov­ých zpráv a e-mailů od neznámých lidí, vyskakovac­í okénka, škodlivé odkazy, ale i nebezpečí při nelegálním stahování souborů. Učte je, že v online světě nemají sdílet osobní údaje o sobě ani o své rodině.

Dobrá hesla

Ukažte dětem, jak si v profilu nastavit své soukromí – doporučuje­me neveřejné profily. Používejte silná hesla a držte je v tajnosti. Nastavte tzv. dvoufaktor­ové ověření přihlášení, aby se nikdo nemohl nabourat do profilu. Taky hlídejte, kdo vás označuje.

Komunikace

K online bezpečnost­i dětí můžete přispět i tím, že budete čas na internetu trávit společně s dětmi. Zjistíte tak, které stránky navštěvují, jaké influencer­y sledují, jaké hry hrají a podobně. Děti pak budou ochotnější svěřit se s tím, co na internetu dělají. Pracujte na důvěře. Budete-li mít dobrý vztah se svými dětmi, nebudou se vám bát svěřit, když se jim při internetov­é komunikaci stane něco divného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia