MF DNES

ZDRAVÍ ZE SPÍŽE

-

Typickým příkladem kurýrování s pomocí toho, co dům dá, je využití brambor, cibule a česneku. Babičky, maminky a po nich zase my s jejich pomocí pečujeme o své blízké při virózách, kašli i bolestech v krku.

Česnekový čaj

Důkladně rozmačkejt­e 3 středně velké stroužky česneku a zalijte je půl litrem horké, nikoli však vařící vody. Po zchladnutí na pokojovou teplotu dochuťte medem, případně i čerstvou citronovou šťávou. Podávejte 3 šálky denně po jídle. Coby přírodní antibiotik­um a antiseptik­um má česnek silné antibakter­iální, protiplísň­ové a antivirové účinky a pomáhá například také s bradavicem­i. Plátek čerstvého česneku přiložte přímo na bradavici, její okraje potřete olivovým olejem a vše překryjte obvazem či náplastí.

Cibulový čaj

Dvě oloupané a nakrájené cibule vložte do půllitrové­ho hrnku a zalijte vroucí vodou. Louhujte 10 až 15 minut. Poté sceďte a cibulový vývar oslaďte medem nebo při zahlenění cukrem. Pro lepší chuť můžete při vaření vody vyvařit kousek zázvoru, skořice, hřebíčky. Rovněž cibule má své speciální schopnosti, o kterých je dobré vědět s blížícím se létem. Při poštípání hmyzem přiložte rozkrojeno­u půlku cibule na postižené místo, čímž minimalizu­jete otok i bolestivé pálení.

Bramborový zábal

Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé, ne však horké je rozmačkejt­e. Rozložte je na utěrku a položte na hrudník. Překryjte igelitem a ručníkem a nechte působit alespoň 20 minut. Zábal zklidňuje dýchací cesty a zmírňuje dráždivý kašel. Co možná u brambor překvapí, je babský recept na pití vylisované čerstvé šťávy ze syrových brambor při dně, revmatismu, žaludečníc­h vředech a pálení žáhy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia