MF DNES

BOLAVÉ KLOUBY

-

Problémy s pohybovým aparátem jsou staré jako lidstvo samo. Zřejmě i proto existuje spousta lidových rad, jak ulevit od potíží při artritidě nebo dně, od bolestí zad, kloubů, namožených svalů nebo naraženin. V přírodní léčbě drží po staletí přední místa byliny, ze kterých se dělají masti, obklady i koupele. Ačkoli je řada takových přípravků k dostání v lékárnách, spousta lidí nedá dopustit na vlastní výrobu. Zejména když si potřebné léčivky může každý nasbírat i v našich podmínkách.

Kostival lékařský

Mast připravíte z čerstvých, nadrobno nakrájenýc­h kořenů, které krátce osmahnete na sádle. Necháte odstát a další den směs znovu zahřejete do tekutého stavu. Směs pak přes plátno scedíte do čisté nádobky a uložíte do chladu. Naopak na obklad budete potřebovat usušený kořen kostivalu, který rozemelete na prášek a smícháte s trochou vroucí vody a pár kapkami rostlinnéh­o oleje. Teplou kaši nanesete na čistý plátěný kapesník, přiložíte na postižené místo a obvážete. Pro úlevnou koupel se pro změnu využívají listy kostivalu.

Kopřiva dvoudomá

Lidová medicína doporučuje tuto čerstvě natrhanou bylinu rovnou přikládat na bolavé klouby, případně z ní připravit koupel. Prospívá i čaj ze sušených listů, které se zalijí vroucí vodou a nechají se čtvrt hodiny louhovat. Není ale vhodný pro těhotné a kojící ženy.

Bříza bělokorá

Od bolesti kloubů ulevuje i koupel ve vodě s vylouhovan­ým sušeným listem břízy bělokoré. Pokud se nechcete koupat, stačí výluh přikládat coby zábal na bolestivý kloub.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia