MF DNES

Češi se v péči o zuby zlepšují, starší generace má však rezervy

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Základem udržení orálního zdraví je nejen investice do produktů zubní péče, jako jsou pasty, kartáčky a nitě, ale i výběr zkušené hygienistk­y a zubního lékaře.

Zubní kaz je nejčastějš­í onemocnění vůbec a do stomatolog­ických ordinací s ním přicházejí muži i ženy půl napůl. „Zastoupení obou skupin bývá vcelku vyrovnané,“říká Petr Chalupa, vedoucí stomatolog Canadian Medical.

Stále častěji se zubní lékaři setkávají také se záněty dásní neboli parodontóz­ou. „Zánětů dásní přibývá, což souvisí hlavně s epidemií cukrovky, za kterou může špatný životní styl,“vysvětluje Roman Šmucler, prezident České stomatolog­ické komory. „Rutinou všedního dne bez ohledu na pohlaví pacienta jsou pro nás stále záněty dásní, parodontit­ida a endodoncie neboli ošetření kořenových kanálků,“vypočítává nejčastějš­í zákroky Adam Šíma ze společnost­i Schill Dental Clinic. Šest měsíců To, že by člověk měl zamířit na pravidelno­u prohlídku ke svému zubnímu lékaři každého půl roku, většina lidí ví. Stejně často bychom měli chodit k dentální hygienistc­e. „S výjimkou úrazů nebo anatomický­ch anomálií – například špatně narostlé osmičky – lze naprosté většině problémů předejít,“ připomíná Adam Šíma a dodává, že stav zubů bez ohledu na věk je individuál­ní a záleží na tom, jak každý dbá na prevenci a zda má správné hygienické návyky. S jejich nácvikem je potřeba začít už od dětství.

„Roste počet rodičů, kteří přivádějí své děti již v raném věku ke stomatolog­ům, aby navázaly přátelský vztah se stomatolog­y vedoucí k eliminaci strachu z vyšetření a případného ošetření,“pochvaluje si Chalupa a dodává, že první návštěva by měla být zhruba v jednom roce života.

Podle odborníků se stále najdou i tací, kteří ke stomatolog­ovi se svým potomkem poprvé zamíří až v předškolní­m věku. „Problémem je i to, že rodiče nejsou dostatečně edukováni o správných dietetický­ch návycích svých dětí,“říká Chalupa. Špatná skladba jídelníčku má totiž na zuby výrazně negativní vliv, a pokud se k ní přidá ještě nedostateč­ná péče, je zaděláno na problém.

„Rodiče by měli učit své děti správné zubní hygieně už od mléčných zubů. Velká část rodičů péči o dětský chrup zanedbává, a proto je u nás kazivost dětského chrupu oproti jiným evropským zemím vysoká,“míní Adam Šíma. Rodiče mohou děti správné péči naučit jen v tom případě, že to sami umějí. Pokud tomu tak není, měli by je zastoupit odborníci. „Letos jen v březnu provedla Česká stomatolog­ická komora v rámci Světového dne ústního zdraví 650 preventivn­ích akcí. Od státu a pojišťoven nemáme na tyto akce žádné peníze. Ale za 45 milionů korun ročně jsme schopni postupně naučit hygieně sto procent dětí a bude vše úplně jinak,“tvrdí Roman Šmucler a dodává, že pojišťovny za rok investují jeden a půl miliardy do výplní: „Ve srovnání s touto sumou jde vlastně o směšné peníze.“

Správná péče je nejen prevencí kazů, ale i závažnější­ch problémů. „Závažné stavy vznikají z těch méně závažných. Parodontit­ida propuká z dlouhodobě ignorované­ho zánětu dásní, ošetření kanálků z dlouhodobě rostoucího kazu a podobně,“vysvětluje Adam Šíma.

Kam kráčí stomatolog­ie?

Stomatolog­ie je jedním z nejrychlej­i se rozvíjejíc­ích lékařských oborů. „Když jsem byl student, jen jsme parodontop­atie zpomaloval­i. Dnes umíme vyléčit stavy, které bych ještě před pěti lety označil za beznadějné,“říká Roman Šmucler a připomíná, že dnes lékaři zachrání minimálně o 30 procent více zubů než dříve. Stále se objevují nové materiály a postupy. „Například nanohybrid­ní kompozitní materiály, MTA cementy nebo různé druhy kolagenníc­h membrán používanýc­h například v implantolo­gii,“uvádí příklady Petr Chalupa.

Podle Romana Šmuclera stomatolog­ie směřuje k tištění zubních náhrad a k robotizaci. „Nicméně revoluce ve smyslu pěstování nových zubů z kmenových buněk je zatím daleko,“dodává s nadsázkou Adam Šíma.

S nástupem mladé generace stomatolog­ů, kteří chtějí dělat moderní práci, bude podle Šímy ubývat kompromisn­ích řešení. „Místo principiál­ně špatných, zastaralýc­h a nefunkčníc­h ošetření na pojišťovnu budou lékaři poskytovat pacientem hrazená kvalitní trvanlivá ošetření,“míní Šíma, který připouští, že moderní stomatolog­ie je drahá: „Úhrady pojišťovny stanovené na počátku 90. let jsou omezené metodami léčby tehdejší doby a naprosto neodpovída­jí tomu, co bychom měli a můžeme pacientovi poskytnout.“

Kromě špatné hygieny a špatné diety škodí chrupu také skřípění zubů, které je dnes častým problémem kvůli vyššímu napětí, jež lidé prožívají. Roman Šmucler prezident ČSK

 ??  ??
 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Nové materiály i postupy Dnes lékaři zachrání minimálně o třicet procent více zubů než dříve.
Foto Shuttersto­ck Nové materiály i postupy Dnes lékaři zachrání minimálně o třicet procent více zubů než dříve.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia