MF DNES

Fakta Omezte cukr

-

Riziko kazu z nesprávnéh­o jídelníčku spočívá zejména v příjmu takzvaných dodaných cukrů, tedy individuál­ně připravova­ných nebo hotových slazených jídel a nápojů. Právě ty by se měly, zejména u dětí, omezit na minimum. V době přechodu z přirozené nebo umělé a pokračujíc­í mléčné výživy na smíšenou výživu mladšího předškolní­ho dítěte se totiž začíná programova­t složitý komplex pochodů zažívání, chuťových preferencí a stravovací­ch návyků. Ty pak do budoucna rozhodnou, bude-li mít jedinec v dětském věku a pak v dospělosti problémy se zubním kazem nebo nadváhou. Z hlediska výživy bezpečné pro zuby platí jednoduché pravidlo. Výrobek, který obsahuje 10 a více gramů cukru ve 100 g, je z hlediska kazu vysoce rizikový, obsahuje-li pod 5 g cukru na 100 g, je velmi málo rizikový. Omezení zkvasiteln­ých sacharidů ve stravě může výrazně omezit vznik zubního kazu (pH klesá za 4–5 minut po konzumaci cukru).

Výživová doporučení

Nepodávejt­e dětem sladký čaj, ovocné šťávy, džusy, ochucené mléko ani jiné cukrem slazené nápoje v kojenecké lahvi večer před spaním a v průběhu noci.

Nepopíjejt­e sladké nápoje, džusy a ovocné šťávy často během dne. Dochází k erozi skloviny. Když už děti pijí sladké nápoje, tak je lepší pít je brčkem.

Sladké nápoje zejména večer a během noci nahradit neslazenou pramenitou vodou.

Nenamáčejt­e dudlík do medu, cukru nebo sirupu.

Omezte frekvenci podávání sladkostí (čokoláda, bonbony, sušenky a jiné cukrovinky), zejména v době mezi hlavními jídly. Nejméně škodlivá je jejich konzumace současně s hlavním jídlem nebo těsně po něm.

Zcela vylučte jakékoli sladkosti večer po vyčištění zubů.

Soustřeďte se, aby děti dostávaly dostatečný přísun mléka a mléčných výrobků. Zdroj: Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia