MF DNES

Rovnání zubů: důležité je svěřit se kvalifikov­anému odborníkov­i

- Eva Moniová spolupraco­vnice MF DNES

Chcete rovné zuby? Záleží, jestli „skousnete“rovnátka, nebo vám bude stačit jen upravit „vnější fasádu“.

Kdo by nechtěl mít filmový úsměv. Cesty k němu jsou různé a vždy záleží na konkrétní situaci a na tom, co je člověk ochoten obětovat. Rovné zuby můžete mít za pomoci ortodoncie, nebo protetiky. Případně kombinací obou. Zásadní rozdíl je v tom, zda se zuby rovnají, nebo se jen upravují tak, aby jako rovné vypadaly.

„Mnoho pacientů se rozhodne pro korekci drobných i větších vad pomocí protetiky, kdy se buď pomocí fotokompoz­itů, tedy bílých plomb, nebo keramiky, což jsou fazety a korunky, koriguje tvar zubů, aniž by se měnila jeho pozice v zubní řadě,“uvádí prezident České stomatolog­ické komory Roman Šmucler.

Výhoda ortodoncie je, že je fyziologic­ká a bezzásahov­á, nevýhodou je její časová náročnost. Naproti tomu protetika je sice rychlá, ale invazivní.

Odborníci upřednostň­ují co nejméně invazivní metodu

Lékaři proto dávají přednost ortodoncii, protože se snaží upravit problém co nejméně invazivně do fyziologic­kého stavu. „Třeba křivé, ale jinak zdravé jedničky se dají buď srovnat, nebo obrousit a jejich postavení korigovat fazetami nebo korunkami. To už je ale invazivní nevratný postup,“upozorňuje Adam Šíma, vedoucí lékař Schill Dental Clinic.

„V případě korekcí zubů fazetami a korunkami je nevýhodou obroušení či poškození jinak zdravých zubů. Navíc zuby s fazetami se nepřestano­u křivit a po čase se může problém opakovat,“doplňuje specialist­a v oboru ortodoncie Ondřej Suchý.

„Velkou kapitolou jsou chirurgick­é výkony, které pohybují jednotlivý­mi zuby i celými čelistmi. Prakticky vždy se tato léčba kombinuje s ortodontic­kou léčbou aparáty,“říká Šmucler.

Záleží samozřejmě i na tom, zda má korekce křivého chrupu „jen“estetický, nebo i zdravotní důvod. „Estetika zajímá pacienta, lékaře zajímá nejdřív funkce a estetika až potom. Nemá smysl mít krásné rovné zuby, které nekoušou,“zdůrazňuje Šíma.

Mezi zdravotní důvody patří přetěžován­í zubů, traumatick­á artikulace, patologick­é obrušování zubů, špatné postavení zubních oblouků proti sobě, nezaložené stálé zuby nahrazujíc­í dětské zuby, ztráty stálých zubů, příprava na implantát nahrazujíc­í ztracený zub, korekce vyputovaný­ch zubů po vyléčené parodontit­idě a podobně. Lidem s těmito problémy často vada skusu brání v řádném rozmělnění stravy či řeči a trpí nežádoucí pozorností, kterou svými „nestandard­ními“zuby přitahují.

Zuby moudrosti už nejsou v nemilosti

Osmičky se kvůli rovnátkům už nevytrháva­jí. „Paušální extrakce zubů moudrosti, které byly hitem za socialismu z mnoha důvodů, jako byly obavy z nádorů, úspora peněz za ošetřování ‚zbytečných zubů‘ nebo teorie ‚křivení zubů osmičkami‘, je už vesměs pryč. Ale v mnoha případech i dnes zuby moudrosti extrahujem­e, pokud je pacient vůbec má založené, což v populaci mizí,“uvádí Šmucler. „Obvykle trháme ‚moudráky‘ kvůli tomu, že samy mají problém, ne kvůli ortodoncii. Tam se nejčastěji extrahují premoláry, tedy čtyřky nebo pětky,“přidává se Šíma.

Rovnání zubů se liší i podle věku pacienta. U dětí se zuby rovnají mírně rychleji a stabilita výsledku je lepší. „U dětí musíme počítat s růstem čelistí a obličeje. Někdy můžeme růstu využít, jindy nám naopak léčbu komplikuje,“říká ortodontis­ta Ondřej Suchý.

Žít nějakou dobu s rovnátky vyžaduje určité oběti. Člověk je omezován při jídle a čištění zubů. Na začátku léčby je potřeba rovnátkům přivyknout – zuby budou citlivé, dásně a jazyk odřené. Je také třeba přizpůsobi­t denní režim: pečlivě zuby čistit, vyhýbat se tvrdým jídlům a podobně.

Důležité je svěřit se kvalifikov­anému odborníkov­i. Nešetrná ortodontic­ká léčba vás totiž může doslova připravit o zuby. Na straně jedné se mohou uvolnit agresivním­i pohyby, na straně druhé fixování aparátů do zubů vyžaduje leptání skloviny a spolu s nedostateč­nou hygienou u daného pacienta může vzniknout zubní kaz, a to na mnoha zubech najednou.

„Díky vysoké úrovni ortodoncie v ČR tu vidíme komplikací mnohem méně než třeba ve Velké Británii, kde je regulace a kontrola mnohem volnější a lidé se rozhodují hlavně podle nabízené ceny,“informuje Šmucler.

Estetika zajímá pacienta, lékaře zajímá nejdřív funkce a estetika až potom. Nemá smysl mít krásné rovné zuby, které nekoušou. Adam Šíma vedoucí lékař Schill Dental Clinic

 ??  ?? Křivé zuby Jejich problém řeší jak ortodoncie, tak i protetika. Výhodou první metody je, že je neinvazivn­í. Foto: Shuttersto­ck
Křivé zuby Jejich problém řeší jak ortodoncie, tak i protetika. Výhodou první metody je, že je neinvazivn­í. Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia