MF DNES

Číňané touží po nevěstách z Ruska

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

V poslední době neproudí do Číny jen ruská ropa, ale také ruské nevěsty.

A rovněž dívky z Ukrajiny, v menší míře i z Běloruska a Polska. Bohatí Číňané po nich šílí. Není to zdaleka jen kvůli tomu, že v říši středu se žen rapidně nedostává – na sto děvčátek se tam rodí 117 hochů.

Tohle by čínští byznysmeni nejspíš řešit nemuseli. Při značném majetku a společensk­ém postavení se jim domácí krásky spíše vrhají do náruče. Mnozí z těchto zbohatlíků se však při hledání partnerky raději rozhlížejí jinde.

Líbí se jim bělošky, zejména prý modrooké blondýnky s jemnou pletí a dobrým vychováním. „S vysokou kulturní úrovní,“jak říkají. Aby je dobře reprezento­valy.

Nejde však jen o vzhled. Čínským mužům prý na Ruskách imponuje i to, že jsou skromnější, mají dobrou povahu a vztah k rodinnému životu. I proto jsou ochotni pro novou vášeň i leccos obětovat. A nejde jenom o peníze.

Dobře se doplňují

Platí tisíce dolarů za výlety do sibiřských měst, kam to mají nejblíž, aby si tam vyhlédli nevěsty svých snů.

Ruské seznamovac­í agentury zpozorněly, ucítily dobrý byznys.

Na „turné“jsou čínští podnikatel­é představov­áni skupinám vhodných žen a často prý „přeskočí jiskra“. Následné sňatky nejsou výjimkou, byť celkový počet rusko-čínských smíšených manželství není znám. Jde však nejméně o tisíce těchto případů.

V místním tisku se také začaly nenápadně objevovat inzeráty typu: „Jsem čínský byznysman, klidný a vyrovnaný. Hledám ruskou přítelkyni.“

Přinejmenš­ím z demografic­kého hlediska mají tyto interakce logiku. Zatímco v Číně se žen nedostává, v Rusku jich naopak přebývá – na každou stovku žen tam připadá jen pětaosmdes­át mužů. Je to důsledek rozšířenéh­o alkoholism­u, ale také stále ještě nezacelený­ch ztrát z druhé světové války.

Číňan je skvělá volba

„Ti muži mají všechno, ale chybí jim láska. Pro ně je Ruska něco jako dárek snů. Chtějí se oženit, jde jim o vážný vztah,“řekla pro britský list The Daily Mail Marina Suvorovová z úspěšné sňatkové agentury OCD Centre, která sídlí v Novosibirs­ku.

„Všechny dívky a ženy, které zveme, jsou mladší pětatřicet­i let,“dodala. „Paradoxní je, že Číňané se většinou ptají na modrooké krásky s bílou pletí, ale loni jsme provdali nejvíc brunetek s hnědýma očima.“

Rusky se Číňanů nebojí. Zejména ti úspěšní prý zacházejí se ženami s úctou. „Je pro ně důležité, aby jejich partnerka nebyla konfliktní, přejí si klidnou, přirozenou a usmívající se manželku,“upřesnila Marina Suvorovová, která má s čínskými adepty ženění několikale­té zkušenosti. „Pokud jsou spokojeni, rychle se zamilují,“dodala.

Viktorija, pětadvacet­iletá Ruska, která už několik let bydlí a pracuje v čínské metropoli Pekingu, si život s čínským manželem pochvaluje: „Číňané jsou ohleduplně­jší než ruští muži. Nejsou tak do sebe zahledění. Rozhodně nelituji, že jsem se provdala do Číny.“

 ?? Foto: archiv ?? Dobrý byznys Reklamu jedné ze sňatkových kanceláří doprovází slogan, že Číňan hledá úspěch a krásnou manželku.
Foto: archiv Dobrý byznys Reklamu jedné ze sňatkových kanceláří doprovází slogan, že Číňan hledá úspěch a krásnou manželku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia